Monday, January 31, 2011

Saya Dah Ade Gg


As Salam suma...hye2 ...saya dah ade gg..3 batang @ puntung..wakakkakakkak..tp gg bawah jela..gg atas lum nmpak lagi.



Ecececeh...duduk sorang2..nk tumbang tuuuu...eksen ! 



Huish...xsedor ! sedang kusyuk dgn 'misi' nya..



gatal kepala.. ekceli time ni da tumbang abess...



Dah nk nangis nii....



Hobi saya, L.E.N.A ...


Ayam Paprik Versi Mane Yang Ade


As Salam semua...N3 diambil oleh menu Ayam Paprik Versi Mane Yang Ade..hehe, i mean men taruk bahan ape yang ade kat esbok jer..huhu..kalo ikutkan byk bahan2 yang xdo.....xpela, layan resipi ni..


 Bahan2 :


-Ayam (ikut ler byk mane pung) (lumurkan garam dan kunyit)
-Bawang Merah, Bawang putih
- Kubis
- Daun Limau Purut
- Halia
- Cili Hijau, Cili Merah
- Daun Sup
- Bawang Besar
- Kicap
- Sos Cili
- Tepung Jagung
- sedikit garam

Nota ~ hendak sedap lagi, masukkan serai, cili boh, lobak, bunga kubis  dan sos tiram..kat dapur eira xde, so xmasukkan..huhu

Cara Membuatnya :


- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia. Setelah itu, masukkan ayam yang sudah dilumurkan dgn garam dan kunyit. Goreng sampai ayam masak. Masukkan sedikit air putih. tambahkan kubis, cili dan bawang besar dan daun limau purut, kicap, sos cili serta sedikit garam. setelah itu, masukkan tepung jagung biar dia likat. hidangkan bersama daun sup.


Sunday, January 30, 2011

Saya Yang Sedikit Manja Arini


As-Salam... Entry ni diambil alih oleh saya - MAWADDAH binti azwan afendi..7 bulan.

Arini, umi anta saya ke umah tok wan coz cik ra nk jaga saya. cik ra cuti seminggu sempena CNY. so, selama tu la saya xpegi umah pengasuh. Sampai2 je umah tokwan kul 7am sebelum umi g keje..saya dah start nangis giler2, cik ra bwk ulit tido..so, saya pun titon la...bagun2 10am, alamak....g mandi...main2, titon lagi kul 12pm...layanla pic2 saya ni...



Time ni dah kol 1pm, lena tol saya titon..




Sebelum titon ni, saya ngamuk duluuuu, mcm xsedar hape...huhu..sekali dpt lena, diamm terus....




Yeah kol 2pm, saya dh bagun..sebelum tu cikra suap bubur nasi..tp, xabis, saya tau nangis jerk..pdhl saya xnk bubur tu, saya nk susu ...!



Muka pueh hati !



Ini cobaan kul 4pm utk titon...tp, saya xmau titon, so jgn paksa saya..xsuka2..



Last2, cikra angkat saya bagun posing ngn cik jah..hehe...cik jah ni adik umi jugak.



Baju dan muke saya sedikit basah coz baru pas mkn bubur nasi...alhamdulillah, kali ni saya dpt abiskan bubur itu...
Fuyyyoooo, bulu mata budak tu...see..




Ni dah kol 7pm, saya pun dah dimandikan cikra...
comel x?? hehe



Haip2...



Cak !!! umi balik  baru ceria...huhuh..

ok, sekian dulu...nnt saya updated lagi kesah saya yer....hehehe..blog cikra, saya punye jugek..ada akaun bersama.. ceh !

Wednesday, January 26, 2011

Nutrimetics Produk


As- Salam..ini antara barang2 Nutrimetics yang sempat saya snap untuk bulan Jan 2011..







Lipstick yang murah2 belake...



Untuk tangan, utk rambut, utk muka, utk badan, utk pinggan mangkuk pun ado...




Puas layan benda2 nieh !




Berbaloi2....kepuasan datang menjelma..  siapa mahu order, contact saya ok, by emel !

Tuesday, January 25, 2011

Nasi Dagang Versi Tanak


Salam...ari tu saya tgk beras nasi dagang ku sudah dimasuki 'bubuk' akibat terlalu lama disimpan..so, lekas2 la masak. kebetulan pula santan ade sikit dlm esbok, so, ape lagi...bagun pagi2, bikin itu punyer Nasi Dagang la...tp, lain versi tau..versi tanak ! haha..versi senang, malas, simple mimple daaaa....


Actually senang jer,

Bahan :

- Beras Nasi Dagang Kelantan
- Bawang merah, Bawang Putih   ---- hiris
- Halia ----Hiris/ Mayang
- Sesudu Halba
- Secubit Garam
- 3/4 cawan santan ----agak2la...
- sedikit air putih


Cara Membuatnya :

- Campak suma sekali dlm periuk yang mengandungi beras yang sudah dibersihkan...campurkan air putih sedikit ikut kesesuaian memasak nasi...gaul rata beras bersama bahan2 tersebut...

- bila nasi dah masak, tunggu 20min, then gaul rata sekali lagi..siap !





Yang ni pula Gulai Ayam Nasi Dagang yang hendak dimakan bersama Nasi Dagang...sori erk, acar jelatah iera xwat...malehh !! haha..




Bahan :

Ayam
Cili Padi / Cili Akar
Santan
Garam, Gula
Cili Kering (blend)
Bawang Merah, Bawang putih
Halia
Lengkuas
Asam Keping
rempah Kari @ Rempah Gulai Nasi Dagang
rempah 4 beradik


Cara Membuatnya :

- PALU AWAS - Tumiskan  rempah 4 beradik, masukkan cili kering...tumis lama2 cikit..masukkan rempah Kari dan ayam..gaul mesra.

- dlm periuk yang berlainan, jerang santan hingga masak / pecah minyak..lama2..biar dlm setengah jam...kacau2, (jgn tinggal naa)..setelah itu, masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas yang sudah di blend ..masakkan lagi..

- setelah itu, masukkan geng2 PALU AWAS ke dalam santan yang dijerang...gaul2 mesra, kacau lagi ..masukkan asam keping ..kacau lagi hingga ayam benar2 masak..masukkan cili api, garam dan gula..siap !

nota ~ gulai ini akan pekat, kerana santan yang pecah minyak...baru real nasi dagang, kuah pekat naaa..

Monday, January 24, 2011

Regional Rally Nutrimetics

Salam...ari minggu semalam saya dan K.Izati ke Regional Rally Nutrimetics di Seri Pacific Hotel, Kuala Lumpur. Tujuan Majlis niey diadakan adalah untuk meraikan upline2 dan downline2 yang berjaya dlm target mereka...layanla pic2 nier...




Pintu masuk..




Turut diadakan gerai2 produk..kat cni para tetamu boleh mencuba produk yang disediakan. bukan senang tau leh 'ganyang' suma...




kemeriahan




Stage acara..



Sori la erk...kali niey pic aku xde...huh, kuasa aku !  

Friday, January 21, 2011

Ayam Panggang Lemon Berempah



Salam.. Ayam Panggang Lemon Berempah nama diberi...actually tgk resipi ni kat sini...  pada K.Nor Secubit Garam tuu..tgk ayam dier terus masuk list...hehe..





Sebelum dipanggang...

Iera panggang atas kuali Tefal jer...xpela kan, janji jadi..hikhikhik



 





K.nor, mohon Kopipes erk..



 Credit to  :  Puan Raidah


Bahan2:    1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran )
2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
2 biji lemon ~ dihiris bulat
Garam
Sedikit pewarna kuning/ saffron
Aluminium foil.     (iera xpakai pun)
# iera tambah halia dan serbuk rempah kari.

Cara penyediaan ayam:

1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
2. Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
3. Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.
**Semasa ayam dibakar, ayam akan mengeluarkan air. Selepas 45 @ 50 minit, buka foil dan keluarkan air didalam ayam tersebut dan barulah bakar semula selama 10 minit atau sehingga ayam sedikit garing.           (iera pakai kuali TEFAL jer)

 






Daging Masak Kicap



Salam...agak lame saya x mengapdate blog yer pas kes kecurian aritu...yela, sepii...nk pakai kom kat opish pung, carik2 wayer usb kamera tarak..usb wayre haset sony pun tarak jugak..2-2 diambilnya...huhu..rupenyer si pencurik ambil juga wayer2 yang xde nilai tu...huhu..so, tadi g Pertama, saya beli card reader 2-in 1, senang...memory card jenis SD dan M2..suma leh masuk..alhamdulillah..




Actually saya wat Daging Masak Kicap ni sehari sebelum kes kecurian aritu...menu ni ciptaan sendirian berhad..


Bahan :

-  Daging hiris kecil2. (lumurkan dengan garam dan kunyit)
-  Rempah 4 beradik
- Bawang Merah, Bawang putih  (blend)
- Kicap
- Sos Cili
- Sos Tomato
- Sos Tiram
- Garam
- Cili Padi
- Susu Cair
- Daun Sup (hiasan)
-  Air putih

Cara :

- Goreng daging hingga sedikit kekuningan..angkat..Tumiskan bawang merah dan bawang putih bersama rempah 4 beradik sehingga terbit wangi. Tambah sedikit air putih..masukkan daging.
- masukkan kicap, sos cili, sos tomato, sos tiram, garam, cili padi dan susu cair...reneh sehingga daging betul2 masak.
- masukkan daun sup...Siap !


Tuesday, January 18, 2011

17.1.11 Rumah Kena Pecah

Salam..n3 yang xberapa bez arini..penuh kesyahduan, penuh menguji keimanan, kesabaran dan kekuatan hati..Rujuk report balai sg besi, kira2   7.30 pagi saya meninggalkan umh ke tempat kerja dlm keadaan baik. kira2 5.30 ptg saya pulang ke rumah mendapati pintu umh saya terbuka besar dan berselerakan dgn 'telinga' grill mangga diumpil @ dipotong. bagaimana perasaan saya ketika itu???? selama saya mendiami umah itu kira2 5 thn lalu, ni la yang berlaku di rumah saya ! selang beberapa bulan shj lagi saya akan berpindah keluar dari situ, itu yang terjadi. ketentuannya !

Saya melangkah masuk terus ke bilik, pandangan mata pertama tertumpu ke tempat simpanan laptop..hilang !!! kosong citu ! saya sudah menduga.... lain2 barang, kotak2 kecil , kain baju dlm lipatan dan dlm almari abis disepahkan...mencari barang2 berharga..alhamdulillah, brg kemas, wang tunai serta kamera kehulu ke hilir saya mengendong kemana pergi.. tambahan lagi kamera, sejak 'berbelog' mmg saya xmiss mbawanya.

terus saya turun ke pejabat DBKL utk report, maklum kami adalah beliawanis dbkl yang tinggal d citu..org 1st yang saya call is my fiance, 2nd people is my boss (ipd cheras) dan 3rd is timb ketua balai sg besi.. 4rd is my brother ..4-4 org yang tersebut mmg ade dlm simpanan hp saya.. my boss, d/ocs sg besi & 3 lagi anggota mereka bergegas ke umah saya kira2   10 minit slepas itu..sungguh cekap dorang! nsb baik saya sempat menunaikan solat asar...ats saranan mereka, saya dikehendaki ke balai utk buat report..done ! my fiance sampai tepat pd masanya..

slps pulang dari buat report, saya menerima kunjungan abg dan kkk ipr yang tingal d setapak. kesian dorang, redah jem..eh, my fiance pun redah jem gak, nun dari keramat.. kami solat maghrib secara bergilir di dlm bilik, memandangkan sebarang 'sepahan' tidak boleh diusik, sehingga kedatangan pegawai penyiasat.

kemudian, my adik angkat yang tinggal berdekatan is Marini dtg bersama berkongsi kesedihan. juga ketua blok, Pak Daud dan pembantunya hadir...juga kakak2 jiran berdekatan hadir sama...kira2 8.45mlm, pegawai penyiasat dan jurufoto aka forensik utk cap jari hadir..pelbagai mereka interview..

saya mengucapkan terima kasih kepada semua yang hadir...mereka ade ketika saya memerlukan!
penyisatan sudah dilakukan, barang susah nk dpt balik, sekurang2nya mereka itu berjaya ditangkap ! geram betul saya ni.. MAAF YE, SAYA LUPE NK AMIK GAMBO UMAH BERSEPAH SEMALAM..

antara barang yang dicuri ialah my laptop...brg kemas, hset,& kamera milik kakak serumah...seperti biasa , mula2 tgk umah berkecah..menangis xhengaaattttt..bila dah lama2 baru leh kawal perasan bile suma org2 tersayang hadir...tp, bile suma org2 tersayang dah balik, perasan teringat dan takut hadirrrr....

sekarang saya sudah takut utk tinggal d umah itu..saya mahu PINNDAAAHHHH !!!

Sunday, January 16, 2011

Buttermilk Pancake


Salam ols..iera buat pancake ni utk brk1st pg tadi...ni adalah 2nd time iera wat..sebelum ni penah wat guna kuali biase jerk, coz non-stick pan iera xbeli lagi...tp kalini iera terai wat lg, tp guna non-stick pan la yang baru dibeli minggu lepas....hehe...iera ni perangai xleh tangguh2, kalo nak, beli ajeee...




Mak aihhh, dia naik menjulang tuuuu...letak serbuk penaik, tu naik xhengat tuuu...




masakkan dlm non-stick pan, biarkan adunan timbul lubang2 barula leh terbalikkan...makesure api kecik..tp, iera wat, api besar, tu yang hangit tuhhhh..huhu.



ape yang bez kalo kite pakai kuali kecik ni, ukuran dia akan jadi sama saiz...tgkla sama 'diameter' nya ..ahakz !


CIK GEBUUUUSSSS

Ekceli iera rujuk resipi Hana Memories yang duk kat Jepung tuh..klik sini. K.hana, iera mohon cnp ye. tq.


 Bahan-bahan
  • 150g tepung hot pancake - (iera guna tpg SRF + 1sk baking powder dan soda dan secubit garam)
  • 100ml buttermilk
  • 1 biji telur size M
  • 1 sudu makan gula
  • 1 sudu makan butter cair - optional
Cara-cara
  • Jika menggunakan tepung hot pancake, bancuh semua sebati menggunakan whisk@spatula dan masak seperti biasa.
  • Jika menggunakan tepung SRF@tpg kek, blend semua sebati dan biarkan sebentar 10-15min baru masak atas kuali seperti biasa.

Tips dari K.Izat Daut :  sini

Buttermilk Homemade:

1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka 
@
1 cawan susu segar + 1 sudu besar lemon jus
1 cawan susu segar + cream tartar

Satukan susu dan bahan pemasam, dan peram 15 minit dalam bekas yang bertutup. Boleh digunakan.


Nasi Tomato IRAFEN


Salam...untuk n3 ni iera nak masukkan Nasi Tomato IRAFEN..knp irafen????  irafen niey saje2 jer, nama suke suki ira jer..hihihihiiii..ye ker??

Kite cek resipi yer...ni iera wat2 senirik, kiranya ni percubaan kedua, coz time tanak yang 1st, dia prob..so, iera bega2 senirik la....hhuhuu..asalnya ikut resipi org, bile dah xmenjadi, iera ikut stail iera jer...tu pung dah majuk2 dah xnak wat, tgk2 dia leh kembang balik berasnya pdhl jelatah sebelum tu...cam tau2 je nasi ni  tuan dia gah majuk..


Resipi : NASI TOMATO IRAFEN

Bahan :
  • Beras 3 pot
  • rempah 4 beradik
  • 1 kiub ayam Knorr
  • Planta 2 sudu
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • garam
  • 3/4 sos tomato @ tomato puree
  • susu cair sedikit
  • air putih

Cara2 :

  • tumiskan bawang merah, bawang putih dan rempah 4 beradik dengan planta hingga terbit bau.
  • masukkan air putih sedikit dan kiub ayam, biarkan hancur..masukkan susu cair sedikit garam
  • alihkan bahan ke dalam periuk yang berisi beras yang sudah ditoskan.sesuaikan sukatan air.masak seperti biasa.
  • setelah air kering, masukkan sos tomato 3/4. gaul rata. biarkan nasi masak lagi..
  • setelah nasi masak, biarkan 20 min..kemudian, gaul lagi biar mesra...selamat mencuba.

Tip   : Jika menggunakan rice cooker, selepas masukkan sos tomato, jika rice cooker anda memberi isyarat 'warm' (pdhl nasi lum masak sepenuhnya), anda perlu tambahkan sedikit air, gaul mesra, biarkan shj periuk dlm keadaan tertutup, insyaallah dia akn masak kemudian kerana pengewapan yang berlaku..



nasi tomato ini iera padankan dengan dalca daging dan ayam merah..utk resipi dalca daging, bole rujuk sini
dan utk ayam merah sila rujuk sini... sekian dulu.

Dalca Daging



Salam..iera masak Dalca Daging niey utk dipadankan dgn Nasi Tomato yang iera buat semalam... uols nk tau, ni la 1st iera wat Dalca tau...xpenah2 lagi wat sebelum ni...Alhamdulillah percubaan iera berjaya..hasilnya tidak mengecewakan..sampaikan Juri iera ckp sedap...hehe... iera tgh kembang semangkuk niiiii...



DALCA DAGING ni iera xmasukkan Kacang Dal, coz iera xsuka kacang dal kalo dlm dalca, jadi muakkkkk....so, iera yang buat dia, pandai2 iera la kannnn...hehe..utk menu ni iera rujuk My Resipi..kat sini ye.. bahan nya iera oterkan cikit ikut bahan2 yang ade kat dapur iera ye....


DALCA DAGING
Bahan-bahan :
  • 200gm Daging lembu
  • 3 biji bwg merah
  • 2 biji bwg putih
  • 2 inci kayu manis
  • Sekuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 sudu besar serbuk rempah kari, dibancuh dgn sedikit air
  • 1 batang lobak merah potong bulat
  • Kacang panjang, dipatah2  
  • Terung    
  • Sebiji ubi kentang, di belah 6
  • sebiji buah tomato, dibelah 4
  • 1 mangkuk santan pekat dan 1 mangkuk santan cair
  • Cili  Hidup Merah, Cili Padi Hijau 

Cara-cara:
-  Tumiskan bwg merah dan bwg putih sehingga agak layu. Masukkan
    segala rempah ratus  sehingga naik bau.
-  Masukkan rempah kari dan kacau.
-   Masukkan daging dan gaul mesra. biarkan empuk.
-  Masukkan ubi kentang dan masak hingga kentang empuk. masukkan santan cair.
-  Masukkan lobak, kacang buncis, terung dan cili merah & hijau.
-  Tuang santan pekat dan masukkan garam secukup rasa. Terus kacau dan masukkan buah tomato
    sebelum diangkat.


Nota : Tuan punya resipi xmasukkan terung dan cili, tp iera masukkan terung dan cili...so, kat menu tu iera dah oter siap2 ok.