Monday, May 30, 2011

Homemade Fishball (Mari Belajar Buat)





As-Salam...semalam cuti saya sempat menyiapkan homemade fishball..rasenyer mmg sedap..sekali rase cam kepok lekor Trg lak...hikhikhik..rase ikang, bukan rase tepung ! cam kebanyakan kat KL nih rase tepung..


nih yang pestime buat nih...alhamdulillah menjadi...resipi cilok dari blog hana sini ..



ni la adunan dier...saya xde food proccessor, so gaul ngn senduk jek...& blend pakai kisar kering punyer..funyer la berat blender aku, nasib x kong terus
..


pastu gentel kan bagi mentuk mulat gini...abaikan tgn si model tuuu..manyak susah r kalo seniri buat seniri tangkap gambar...ayoyoyooooo



then rebus laaa...nih nk tayang piyuk yang kwn2 bagik nih sempena adiah tawen..ahaks. suka sgt piyuk nih tau, mcm2 leh wat.rebus, goreng & kukus..multi cooker..



rebus2...bile dah terapung tandanya si dia dah masak..eh, si dia pulakkk...



bile si dia dah masak, leh ler angkatkan pakai senduk gini..agar tos airnya..tu pun nk gtau ker? hihi



pastu tos lagi airnya ..kasik betul2 kering..agar tahan penyimpanannya nnt..



dah ciap !!! ready utk di frozen kan...daaaa...selamat mencuba !

nih amik resipi nih kamu cuba wat lak...

Bahan-bahan

  • 400gm isi ikan tenggiri
  • 1 sudu kecil garam (paras rata)
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu kecil tepung ubi
  • 60 ml air sejuk atau secukupnya
  • 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • secubit serbuk perasa jika suka

Cara-cara
  1. Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat.
  2. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
  3. Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
  4. Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
  5. Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.


Friday, May 27, 2011

Ikan Bakar


As-salam..memula nk kasik tau ni...remote tv tuh bukan bersepah tau ! tp aku sengaja buat 'fesyen'..sengaja aku tempelkan remote tu kat sebelah, kasik posing sama ikan bako aku...ok, hrp maklum ! (mare ker...) 



Menu ni pung ntah bile aku wat ntah..kalo peratikan de hangus ckt..mklumla 1st time guna kuali mahal dari Nutrimetics (hadiah kawin dari K.Jun nutrimetics ), so sebab tula aku xpat buget suhu dia tara mane agi ( cehhh,, ayat cover )..


Janji memang sedap gillooossss laaa, memuji2 Mr. Fen saya.. sodaappp katanyer .. Rempah Ikan Bakar ni saya beli kat kg masa aritu, sebekas cuma RM4.50 jer, tp rasenyer perrrgghhh..berbaloi2..juz lumurkan kat ikan, balut ngn aluminium foil, (spya xkering) then bako...terpulangla nk bako dlm oven @ kuali nutrimetics pung !

nota * kuali nutrimetics adalah kuali yang kite dpt goreng, bako & sebagainyer..xmelekat lak tu...disaluti ngn saduran marmar..dh lama aku ngidam nk memiliki koli ni...kunun kumpul duit luuu, tgk2 director bisnes aku k.jun kasik adiah...gembira beb !!! ok, bye...  

Mee Goreng


As-Salam..tika mlm bile ntah pas lek dari keje, saya bikin Mee Goreng yang dah lama beli . simpan dalam freezer, elok laaa....rupenyer boleh tahan lama jgk mee ni..jnji simpan dlm feezer yer....



dah godek2, jadila Mee Goreng.... mkn bersama telo mata kobau & japanese cucumber...sodapppp !!

Wednesday, May 25, 2011

Nasi Lemak


As-Salam....bile pic ni ditangkap tatau laaa....coz dah lama lam 2 mingu lepas kot...malas nk masukkan n3, yelaa org gah sibuk lani...huhu


Namanya Nasi lemak jer...wat pagi2...kebetulan sambal ayam yang mlmnya funyer ade lagi, so pagi tu terusla bikin sama itu nasi lemak...goreng ckt bilis, telur jadi la labuuuuu...hihiihi..



Tujuannya menjamu cik abg, yele org baru tawen..hihi.ni utk mkn berdua ni..wat cukp2 jer, utk sekali ngap..(psssttt,,, lawa x set pinggan aku,kih kih kih kih...ceria kannnnn...)



Close up, nasi lemak cik ra...timun yang bez tuuuu...

*perkara yang paling malas yang perlu aku buat adalah menulis resipi...huh..malas bebenor ! len kali la yer..tata...

Friday, May 20, 2011

Memoir Chenta IRAFEN 1/5/11

Cuaca cerah panas membahang menyelubungi keseluruhan Besut, Trg..yang mana tempat berlangsungnya Majlis Akad Nikah Cik Ra n Uncle Fen aka Ayah Die...ahaks....



Pelamin Chenta Kami hasil sentuhan Yusmaimi Bridal's Fashion di  Bazar MDB, Jerteh..sekadar mahu duduk bersimpuh ala2 pengantin malu, nahh itu diaaaaa....amik kau dapat bantal peluk a.k.a 'bata golek' terus !




1st time posing selepas 'di booommaakk' aka tepung gomak oleh K.Mie...credit to K.mie..nice mekup..



Posing dulu di pelaminan sementara menunggu rombongan che kiah cik abg nun dr KL ke Trg..




Selepas diijabkabulkan, menyalami suami mohon restu..uhuk



Persalinan kedua...me lonely..



Kek ordered by K.Da, pick up by K.La.....request by Adibah si kenit...berbulan2 dia duk bersumut kek ni.."Cik Ra dah oder  kek lom, Dibah nk mkn kek laaa...Cik Ra tunang dulu,  Dibah xrase pung kek..."...Cik Ra said  " Dah...Cik Da dah oder dah...sabar laa, sape suh xbalik Cik Ra tunang dulu.." ahaks..(kene sedas kat Cik Ra nya)



2 nd day, my husband n I went to Bukit Keluang Beach for shoot our outdoor photo...tadaaaa...


Berakhir la sudah percintaan dan kenangan cinta selama 6 tahun 2005 - 2011 ..sabar menanti dgn episod suka duka bersama yang penuh ranjau & liku2 dlm pada kebahagiaan dtg bertandang..(nk jiwang karat xgheti)..

DOAKAN KAMI BAHAGIA SELAMANYA dengan percintaan baru di alam rumahtangga yang lebih mencabar.. From US To US ! Irafen Forever..

Regards,
IRAFEN
May 2011