Friday, September 30, 2011

HANGER TUDUNG AWNING UNTUK DIJUAL

 

Assalamualaikum..


Saya ada menjual HANGER TUDUNG AWNING untuk para muslimah di luar sana, seperti pic di bawah...


SET
1 HANGER BESI 17 LUBANG & 17 PCS HANGER KRISTAL BERKLIP = RM35..
+

postage: RM5 (semenanjung)
@
postage:  RM8 (sabah & sarawak)

ianya memudahkan proses pemilihan dan penyimpanan tudung anda.
koleksi tudung anda akan lebih kemas/ tersusun dan memudahkan pencarian..




boleh dipusing mengikut keluasan almari anda.. hanger ini boleh menyangkut 17 helai tudung ...jimat bukan?



contoh replika....

Tunggu apelagi....DAPATKAN SEGERA ..


BERMINAT...HUBUNGI SAYA  = 017- 6961834 (azira) ...tq..wassalam



Tuesday, September 27, 2011

Jamuan Raya Keluarga Mertua


 
As-Salam..pada sabtu lepas saya dan suami ade buat jamuan ray utk kelaurga mertua kenal umah kami ni...dah lama dah tinggal cni sejak pas kawin, tp ni baru dorang berkesempatan utk datang...alang2 jemput mertua, kami jemputla sekali mak sedara suami dan sepupuya..ramai xramai, dlm 3 buah keluarga laaa...



ni antara menunya...aku buat mee kari dan nasi ayam..yang mane ade bekas belum terisi lagi tu adalah kuah sup ayam (dlm bekas bulat yang sebelah sambal cili tu), kuah kari (dlm bekas bulat yang single tu), dan nasi (ku isi dlm bekas empat segi tu) ..sebab ape xisi, coz kuah2 tu suma ade atas dapo lagi tgh panas..bile aku dh masukkan dlm bekas, dorang dh samapi..xkanla aku nk snap pic dpn org lak kan..buat kelakar je.



ni koleksi aksesori nasi ayam nya. kuah xdo lagi na..haha. bole aku katakan mabeles! mak sedara suami memuji nasi ayam aku..katanyer, untung ko die, dpt ira pandai masak...eh, pandai ke aku ni, xla baru nk belajar2 laaaa...tersipu2 la aku bile dia puji dpn2 ramaiii..adoii


nasi ayam ku



ni lak aksesori utk mee kari..


mee 3 bungkus abeeesss! yuhu..dorang suma mee kari aku, siap bapak mertua aku tanye lagi, ira pakai rempah ape? aku ckp la pakai rempah kari baba's .. drp pertanyaan dier, aku tau la maksud dia sedap la tu..maklumla aku tgk dia menambah2 ..haha .. mak mertua aku pun menambah juga...sukeenyeerr !!



ni lak ayam goreng rempah aku..nanti ade masa aku tepek resipi dia yer... aym goreng ni lak sepupu suami suka sampai dia tanyer aku camne buat ayam ni, pakai ape, aku gtau..mmg rangup krup krap laaa... dah tu cik abg suh aku buat plak ayam ni xpuas makan..hehe..ekceli aku sendiri pun xpuas mkn jgk..nk lagiii!

selain tu, aku buat puding jagung dan koktail aritu..tp aku lufer la pulak nk snap pic...haha !

Monday, September 26, 2011

Daging Goreng Ala Kaprau


Salam..Daging Goreng Ala Kaprau yang sedap n femes memes..rata2 blogger dah mencuba resipi ni..diambil dari K.jee bekas wartawan .. hehe..mmg sedap k.jee..tgk la bahan2 dia ape kan k.jee..daging diperap dgn pes tomyam mmgla sodap. !


yang saya buat ni ala kadar shj coz xde daun selasih..kalo taruk dia lagi sedap..


ok la share resipi from k.jee


BAHAN2:

250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api  diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)

CARA:

Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreng hingga daging kecut.

Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.

Friday, September 23, 2011

Kerabu Sotong


As-Salam...bole aku katakan kerabu sotong ni bez gilerrrrr...giler2 bez dia..ade la 2,3 kali aku buat dia dlm bln pose aritu..mkn ngn nasik n ratah gitu jer...sgt sedap, cukup rase..

mula2 si shidah yang ajor aku camne nk wat kerabu..dia wat kerabu telo dadar je.. katanya kalo wat kerabu sotong pun boleh..aku pun try la..mula2 wat kerabu telo dadar mcm dia gak, mmg betul ko sedap...peh tu aku wat la pulok kerabuu sotong..pergggghhhh... tq shidah aka shidot85


Bahan2:

- Sotong
- kcg pjg
- bawang merah
-cili merah
- cili padi
- daun kesum
- tomato
- limau nipis
- sos ikan
- gula

cara membuatnya:

- rebus dahulu sotong
- campurkan semua bahan yang telah dihiris nipis bersama sotong. garam xperlu tambah krn sos ikan sudah masin.

nota : hendak lebih sedap lagi, bole campurkan sekali serai n bunga kantan...cuba lah !

Thursday, September 22, 2011

Ayam Panggang Berkentang n Berbawang IRAFEN

As-salam..saya membuat menu dah lame, hangkut p umah mertua buka pose kat sane..jenuh memikiorkan menu hape nk bwk, pk funyer pk, ahhh bwk ayam panggang jelaaaaa, senang...dah tu jenuh pula tu nk perap pakai aper..tinggggg, dtg 1 idea, nk buh kentang n bawang sekali ! ting ! okkkkk



ni ler diaaaa Ayam Panggang IRAFEN


ni buh bawang..bawang beso belah 4 je..rangup kunyah krupp2..


perap dulu! 2 jam...


perap le laie..


bako !

ayam dah hampir masak

ting! dah siap..dah letak dlm tupperware nk bwk p keramat !


Bahan2 :

- Ayam
- Kentang
- Bawang beso
- garam

bahan kisar
- Serai
- bawang putih, bwg merah
- kunyit
- halia
- jintan
- ketumbar
- rosemary

 cara membuatnya :
-gaulkan bahan kisar bersama garam dengan ayam n bawang n kentang. perap selama 2 jam
- setelah itu bakar dlm oven pada suhu 180c selama 40 min (bergantung pd oven masing2) (tnpa memasukkan bawang )
- setelah 40 min (ayam hampir masak), masukkan bawang. tambah  masa selama 10 min lagi..

SELAMAT MENCUBA!!!




Tuesday, September 20, 2011

Bergedil Ayam



As-salam ... atas permintaan peminat i si marini (peminat ker?) yang bertanyakan resipi bergedil tika i wat jamuan mkn kawan2 aritu... resipi ni i dapat dari my sis Kakanda La.  (azila)

jom cek resipi..

BERGEDIL AYAM

bahan2:

- 500gm kentang (goreng dulu, then lumbuk lumat2)
- 400gm ayam (rebus dulu, then tumbuk lumat2) (kurang pun xpe, agak2 ler)
- secekak daun sup
- bawang goreng (agak2)
- serbuk lada sulah ( i buh juga serbuk lada hitam)
- sedikit garam
- 1 biji telur

cara membuatnya :

1. kentang n ayam yang telah ditumbuk, campo kan ke dlm 1 bekas. masukkan juga semua bahan2 kecuali  telor. gaul rata
2. bentukkan bulat2. ketika membentuk, pastikan adunan kental n rapat2 agar ia tidak mudah pecah/ terlerai apabila digoreng nnt.
3. panaskan minyakutk menggoreng (pastikan minyak betul2 panas), ambil sebiji bergedil yang sudah dibentuk bulat tadi, celupkan ke dalam telor yang sudah di pukul.
4. goreng hingga betul garing. terbalikkan bergedil satu per satu, seeloknya terbalikkan menggunakan garfu agar ia tidak terlerai..

SELAMAT MENCUBA !

Monday, September 19, 2011

Sup Ayam Pucat Stail



As-salam..haha, tajuk ku ini tak menahan ...tgk gambar lak lagi xmenahan...tp rase dia fullamakkkkk wa ckp luuu


ekceli aku buat sup ni biasa2 jer, maybe pencahayaan qdari tingkap yg terlampau terang kot..tu yang nmpak jernih je tu..hihi



aku buat byk, tp pose 2 ketui ni jer..kakakakkakakk

Friday, September 16, 2011

Siakap Steam


As-Salam...menu yang berkurun...buat ntah bile ntah, dah lame jadi baja dah nih..haha..pulak tu aku cedok resipi dari sape ntah ler...lupa dah..hihi



tp seingat aku, resipi ni buh sos tiram (suh kuah dia hitam n pekat cikit), buh sos ikan ckt, halia byk, bwg putih.. nih aku xbuh asam boi coz xdek..tp kalo buh lagi mengancam siottttt..perggghhh


selain halia, elemen yang penting juga adalah serai...



selamat menjamu selera ... nk buat lagi laaaaaa... moh kito

Thursday, September 15, 2011

Biskut Coklat Chip @ Famous Amos Cik Ra

As-Salam...ni nk cite utk raye aritu aku buat almond london n coklat chip utk umah bonda, mertua n umah aku senirik...almond london aku xsempat nk amik pic coz xsempat r pe lagi...tp, sedap coz tepung dia aku sangai duluuu.....
ni cite wat coklat cjhip sempat le aku snap kan pic dia walaupun sememeh jer...nk cite lagi ianya adalah peberet anak buah ku si adibah...memmang dgn balang2 dia duk peluk n ckp kat aku, sedap la cik ra !! pe lagi aku kembang kuncup idung ku ini...aku ckp, bukan coklat chip dah tu dibah, tp kalo dah sedap tahap cipan, namanya 'femes ames'...wahhh, terus dia duk sebut 'femes ames cik ra'




sedap wei....aku hangkut resipi ni dari blog sifu k.nor trg kite ..mebeles r....tp dia buat cantik, aku wat semeh jer...tiru dia yer, jgn tiru haku..



adunan dia memang jadi 'setepek' jer...xmcm adunan sekut lain, berketul..mula2 aku konpius gak sebab xpenah wat kan, tp wat gak ler...


aku main jemput2 ngn sudu jer, sng cite..




dah masak sejukkan atas redai




phewwww !!! nk wat lagi laaaa....tq k.nor !!!


nih nk tempek resipi k.nor nih :

BISKUT COKLAT CHIPS

Bahan-bahan ( bilangan bergantung pd saiz yg kita buat )
180gm mentega/marjerin
90gm gula castor
100gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
200gm tepung naik sendiri
160gm tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1/4 sudu teh garam
100gm coklat chips
120gm badam cincang / sunflower seeds / kacang tanah cincang

Cara-cara
  1. Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam. Sekiranya guna badam cincang,goreng tanpa minyak sekejap (bakar dlm oven kejap pun boleh), tp jgn sampai hangus.
  2. Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
  4. Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
  5. Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.
  6. Terpulang pd masing2 jika nak letak badam cincang, sunflower seed atau kacang tanah yg telah dicincang (kena goreng tanpa minyak juga dulu ya) sebagai bahan tambahan.. tak nak letak pun tak per, cukup dgn coklat chips sahaja. Selamat mencuba ...


Wednesday, September 14, 2011

Jamuan Raya @ My Home


As-salam....ahad 11hb aritu saya n suami ada buat jamuan raya utk rakan2 terdekat..bukan terdekat hubungan je, tp terdekat ngn rumah jugek..haha..xberani nk ckp open house, sebab bukan saya buat besar2 pun..kot  tulis open house kat cni, kot ade yg berkecil hati xdiundang pulak..bukan ape, dlm pale hotak xteringat sape2 pun...yg dijemput hadir pun, kawan2 kat ofis (unit) jer, pastu kwn2 yang kat area rumah..so, mane2 kawan yang dtg rumah saya, anytime bole...hello jer, insyaallah saya merai & menghidang dgn senang hati..orait....

tetamu yang diundang pun, bukannya ramai pun, dlm 5 keluarga kecil jer..sekadar buat seekor ayam (soto) je...huhu..coz saya lum pandai nk masak byk2..setakat nk bedal ngn suami n jamu kawan2 cikit, bole la...




ini jela makanannya yg xseberapa...yang dlm mangkuk kosong tu akan diisi kuah soto..saya suka hidang kuah soto panas2, tetamu dah nk sampai baru saya panaskan kuah..so, tetamu akan mkn panas2, sedap...





kuah lontong...mmg bez, suami puji n makan bertambah2..saya pun xpercaya kalini buat kuah lodeh menjadik...biase kureng cikit...mungkin berkat selawat kot...hehe..doa byk2 sebelum masak, yela kite ni pun pro sgt pun..



soto ayam...alaaaa, lupe nk snap kuah soto dlm mangkuk, huhu..tahu jela aritu mmg bz...mkn sekali ngn bergedil n sambal kicap..sambal kicap lupa nk snap..



aksesori...sambal bilis tu mkn ngn lontong ok.. sebelah daun sup tu adalah ayam siat2 (hiris) , mkn ngn soto..
 ..oh ye, kot ade member yg bertanya, bekas ni aku beli dari brand  'Luminarc'...sape berminat, try la survey..saya adalah penggemar barangan LUMINARC



1st time buat bergedil...menjadik !!! suka, suka !.. tq tu kakanda azila...



puding pelangi ku....ce perati, agar2 xbape hancur...huhu...ingatkan dah hancur, rupenye lum lagi...xpela , janji leh makan...hehe..aku suka menjadi pelangi, walaupun sememeh je


antara biskut raye yang terhidang..bekas dari Luminarc jugak .. terima kasih K.Ani Jamin, kawan dari Koperasi Tentera..i mis u..lame xjumpa...



koleksi sudu...sudu n garfu dari Luminarc, bekas dari langkawi mari jer....hehe..bekas ni cantik, tp murah giler...lagi aku suker...


bi la puding pelangi ku yang sememeh..kire aku dah bangga ler, bukan senang nk buat ni...yela kan aku ni bukan pro...huhu..



kepada kawan2 yang nk dtg umah aku, dialu2 kan....saya n suami amat berbesar hati...tq.