Wednesday, November 30, 2011

Ketupat Sotong


As-Salam...menu ni dah berkurun dah aku buat...haha..baru nk tayang.. sebeno nya byk laie menu yang tersimpan dlm folder nunggu turn masing2. "ai bile la nk kuor turn i ni yer", bisik calon2 yang ade dlm folder aku...wakkakakak so calon utk minggu ni adalah KETUPAT SOTONG !

cerita psl ketupat sotong ni otomatically teringat pd ketupat sotong bonda ku, lahai sedapnyer...mmg bez in da world la uuuu ... kelllaasssss....warna dia coklat2 gitew, tp yg aku buat ni cam pucat jer...huhu xkhatam lagi ni..



mula2 bersihkan sotong, sumbat pulut yang telah direndam selama 6 jam ke dalam badan sotong.. kulit sotong hendaklah dibersihkan dulu ya..buang yang kulit hitam2 tu, geli aku tgk badan sotong hitam2 you



aku buat ni pekat giler, xbape success lagi, pulak tu pulut aku rendam byk giler..bile dah disumbat ke badan sotong, byk lagi yang berlebih dlm bekas, terus aku masuk je dlm piyuk masak sekali. apelaie jadi mcm pulut tanak ngkau...hambekkkkk ... eeeiiii nyampah aku tau ... utk posing ni xdela aku kaut pulut2 tu suma..hehe...bile dah jadi cam pulut tanak kembang xhengat, tu yang dia xberkuah tu




RESIPI : KETUPAT SOTONG

 Bahan2 :
- 4 ketul sotong
-  bwg putih
- serai
- halba
- pulut
- gula kabung @ nise
- santan
- sedikit garam
- lidi pencungkil gigi
- daun pandan

cara membuatnya :
- beras pulut direndam selama  6 jam..kemudian toskan airnya...masukkan ke dalam bekas bersama santan dan gula kabung yang telah dihiris kecil.
- sumbat kan pulut ke dalam badan sotong 3/4 . jgn isi penuh ya, sebab pulut akan kembang nnt.masukkan kepala sotong, sematkan dengan lidi pencungkil gigi.
- susun sotong yang telah disumbat ke dlm periuk, masukkan santan, gula kabung, bwh putih, halba, serai, dan pandan dan sedikit garam ... tanak sehingga masak..

NOTA : adalah lebih sesuai masak di dalam PRESSURE COOKER, coz pulut cepat masak dan sotong jadi empuk ... jikalau pakai periuk biasa, pulut lambat masak, dan sotong jadi liat kerana jadi terlebih masak pulak..ok.

Tuesday, November 29, 2011

My Pressure Cooker ~ & Sup Gear Box


As-Salam...ohhhhhh i love it very much !!!!!  muah3 !!!! bahagia rasenyer bile ade ni.. mmg menjimatkan masa dan tenaga bile pakai ni ~pressure cokker @ periuk tekanan~ ..cute kan??? hehe.


Ni i beli murah je, brand Empress dari cosway, RM199.00 + 4RP (point dia, bukan rupiah ye) .. kira murah je harga mcm tu dibandingkan jenama dari luar RM500.00 ke atas..ayyyooo....mahal giler beb..ade juga aku jumpa brand dari china di giant dan carrefoure nuh, tp malasla aku beli kt sane, xyakin akan ketahanannya..baik aku beli cap cosway, terbukti !! barangan cosway suma  murah dan semestinya berkualiti..chef hanieliza pun pakai pressure cooker cosway ok, dan multi cooker pun dia pakai cosway gak...


pandangan dari atas...untungnyer bile kite pakai periuk tekanan ni adalah menjimatkan masa kite utk mengempukkan makanan, contohnya daging.. daripada periuk biasa, kalo rebus daging@tulang mau amik masa 2-3 jam baru empuk, tp kalo periuk tekanan ni juz 30 min daging dah empuk...dah leh makan terus dah...senang beb ! aku minat pressure cooker pasal bonda aku pun ada, dia selalu guna pressure cooker dah 20 tahun lebih dah (dia beli kat mane , ntah ler, benda dah lama) tahan, semestinya menyajikan hidangan yang lazat utk keluarga...



dan...utk memecahkan daranya (perasmian pressure cooker), aku telah memasak SUP GEAR BOX dengan jayanya !! yeayyy, mula2 terkial2 juga membaca arahannya, lame2 ok ja, sng...bez lagiii, jimat gas aku...hehe...sukernya !


gear box bonda aku bagi dari kampung, time aku lek kg ry aji aritu, sanggup tu simpan lama dlm peti ais, hanye semata2 pas beli pressure cooker baru nak masak gear box ni...ehehehhe



sedap weh !!!



Thursday, November 24, 2011

Kurma Daging & Ayam Goreng Kunyit & kepingin nk g bercutiiiiiii....

kurma daging stail aku... resipi? ala, tiru je pek kulit rempah ADABI tang belakang pek tuh..haha

As-Salam...macam dh xde benda nk n3 ape kan...tp bubuh gakla, sebab lama xberapdet....coz mood aku skrg dah lame xg bercuti ngn hubby, last g bercuti time hanimun dulu...erm, kira2 6 bulan yang lalu, cuti 3 hari hujung mingu ni, aku gah berkira2 nk g mane erk? mesti perjalanan yang dekat jer, dlm 2 jam je maksima, pastu nk yang budget rm tempat dier...hehehe ... maklum ler baru pas blk kg kan, byk fulus yang dah melayang...

any cadangan x? erm, sepintas lalu aku teringat ttg HOMESTAY HAJI DORANI ...bez ke g sane wei???? mcm bez je kan... lagipun aku xpenah g area sabak bernam, kuala selangor dan sekinchan ! xpenah merasai kehidupan org2 jawa..mesti bez kan...kwn2 aku pun ramai jawa... NASI AMBENG dorang bez weh !! ek eleh pdhl xpenah mkn pun , tingin weh !!! kecur liur aku dgr nasi ambeng!


ayam goreng kunyit pun stail aku .... main taram jek...

percutian ku menggamit...jgn xjadi sudah la bang !! hubby ku esok baru pulang dari outstation, ntah dia nk g bercuti x ntah ler, mesti dia letih... tp bagaimana dgn perasaan aku yang membuak2 utk bercuti nih !!! huhu...gastrik aku memikir kan nyer.... (meminjam kata2 jue kawan aku yang gile2)

Monday, November 21, 2011

Karipap Mak Ngah vs Karipap Aku ????

As-Salam...pada minggu lepas, aku dan hubby bertandang lepak2 petang umah makngah hubby kat setapak nuh...time kami datang, time tu makngah gah buat karipap pusing inti kentang.... mak ngah mmg jual karipap kat kantin sekolah tempat dia keje, kdg2 org oder lagi buat jamuan...ajaib aku tgk makngah kelim, cantik sgt youuuuu !! auwww... i like... pastu aku mintak ngan makngah nk buat, nk terai, bile aku buat, xsecantik makngah buat...huhu... prah (frust) betolll

 time nk balik, makngah kasik aku bekal karipap 1 bekas...mlm tu punyer xsabo terus aku goreng.. dan pagi esoknya sekali lagi aku goreng buat breakfast...hummm, syok betol...betul2 sedap !!



nih dia karipap makngah ...cantik kan ...dulu kat kg, masa aku kecik,  aku teringat lagi aku suka sgt karipap K. SAL buat...mmg sedap...pastu bile aku dah besar, dah merantau bertahun2, aku xjumpa lagi karipap yang sesedap karipap k.sal, kulit yang rangup dan inti yang sgt sedap...aku kepingin nk merasai karipap k.sal lagi...tp sekarang k.sal dah xmeniaga dah.... aku rindu sgt pada kenangan lalu dan nak rindu hendak menjamah lagiii...hurmm, betol2 menggamit kenangan itew !

selama aku tercari2 karipap sebagai ganti karipap k.sal, nah ini dia...karipap makngah ku !!! yahoooo !! aku dah jumpa pengganti nyer... bagi aku, dua2 sama tandingannyer ! lepas 6 bulan kawin ngn hubby, baru aku jumpaaa favourite aku ni yang betol2 berkenan kat hati.... kalo aku xkawin ngn hubby, alamaknyer belum jumpa lagi la ....hahahhaha ...ku panjatkan kesyukuran kpd Allah swt..




Inti yang sgt sedap....kulit yang rangupppp....aku suka inti kentang, aku xsuka inti sardin...pada sape2 yang nk bagi aku karipap, sila bagi karipap kentang okeh...karipap sardin aku xlayan..



selamat masuk mulut aku dah...sedap betol menggigit ...krup2..



semingu lepas tu, iaitu sabtu lepas, aku cobaan membuat karipap sendiri, sebab stok karipap makngah da abis, aku buat inti ikut respi makngah, tp makngah buat lagi kering, aku basah sikit sebab aku lebih minyak kot...huhu.. tang kentang tu kalo xnak bagi dia hancur, korang rebus dulu kentang dengan air yang sgt sedikit...ala, mcm kite rebus ikan tongkol la...pastikan air benar2 kering, baru tutup api...barula dia xhancur

bile dah buat rempah kari ni, dah nk  masak, baru masukkan kentang yang telah direbus tadi...gaul2 sekejap, tutup api..siap...

aku buat inti karipap bersama daging tau...sedap ...daging hiris kecik2 jer, buh daun sup dan daun kari...perggghhhh !!!



dan inilah dia rupe karipap aku yang xsemenggah ... aku amik resipi doh ni dari tun telani melalui blog k.nor secubit garam .. mmg sedap doh ni.. rangup dan xberjerawat.... cuma ruper dia je xde, aku xpandai kelim...rase sgt sedap okeh..

aku xpakai doh makngah sebab aku luper... haaa, tu la xcatit padan muka..kang dah luper...hehehe


Nasi Beriani... cobaan membuattttt

As-Salam.... semalam ahad tiada xtvt kemana2, hubby reqeust dari aku pada hari sabtu lagi , katenyer esok nk mkn nasi beriani..so, aku beranikan diri jugak penuhi impiannya, walaupun xbrape reti...aku bedebo2 buat ni sebenarnya...sebelum ni ade juga aku terpikir nk buat nasi beriani, tp ntah ler lum berani...nk wat, xbuat...ni bile hubyy dah request, nk x nak ku gagahi juaaaa... beliau siap mintak nasi beriani GAM lagi youuuuuu ...xmenahan...mcm ler bini dia ni terror beno ! ahaks...kelakar akuu...



so, inilah dia Nasi Beriani Gam yang sememeh dari aku !! pasal ade ayam kat dalam nasi,  tu yang jadi GAM tuuhhhh ... sejauh mane betul fakta ni, wallahu a'lam... sape2 org johor yang boleh beri takrif kat cni , dipersilakan... oh yer, resipi nk masak nasi ni aku amik dari kulit belakang pek rempah beriani cap ADABI yang aku beli.. mane2 korang nk try, lehla beli rempah ADABI, & tiru je sebijik2 resipi dia nih...sedap la jugakk !!

bile masak nasi ni, wangi jer....hurmmm, terlir aku...oopppss, sekarang ni aku gah diet, so aku mkn ckt jer, tu pun ala2 rase je tuuuhh ...yang ni pinggan hubby okeh,..

lagi 1, aku xpakai beras basmathi yang dikenali sebagai panjanggggggggg, tp aku pakai beras biase jer, beras siam cap serindit, dikenali sbg beras pulut oleh org2 siam & kelantan



selain tu aku buat kuah daging bariani ...huhu.. pada aku, kuah ni xbegitu menjadi la.. aku main taram jer..aku tgk dari internet respi sape ntah.. byk bahan yang aku xde, so aku blend segala bawang, jintan, halia jer... tumiskan ia,  masukkan cili kering kisar @ cili boh, masukkan rempah beriani ADABI , masukkan daging & ayam, masukkan kicap, perasakan dgn garam, gula....siap...

INFO :  1 ---   ayam dalam nasi tu, aku wat stail simple funyer, ayam itu adalah ayam bersama dalam kuah daging (aku masak sekali ayam dan daging ).. bile ayam dah separuh masak dalam kuah bariani dia, lalu aku ambil dan masukkan ke dalam periuk yang berisi beras dan masakkan ia bersama nasi...bile nasi dah masak, gaul2...siap.. ayam jadi manis masak camni..

2 ---- stok kat umah aku xde MINYAK SAPI, so aku masak nasi dan kuah daging ni dengan marjerin jer...aku pk kalo masak dgn minyak sapi, lg best kut.. hehe.. korang buat la, asal jadi jer...kite sendiri yang hendak makan...bile dah mahir nnt, baru buat betol2 yer..TQ

Friday, November 18, 2011

Kursus Pemantapan Akidah Saudara Muslim Kontinjen Kuala Lumpur


As-Salam...pagi yang ceria, kira2 sebulan yang lalu pihak kami telah mengadakan Kursus tersebut di Masjid Negara..peserta seramai 30 orang..


aku snap gambo dari belakang jek, coz aku malu nk ke depan semata2 nk amik gambo..hihi



yang ni praktikal solat. buat kek ruang legar masjid .. usah khuatir, lantai kat sini sumanya bersih2...




praktikal solat subuh..baca doa qunut tuuuu



lantai yang bersih..aku xjumpa 1 habuk pun kat cni..



sesi kuliah...program ni selama 2 hari okeh...


ruku'..

Wednesday, November 16, 2011

Sambal Telor Ikan yummyyyyyyy


As-Salam...ermmmmmm, yummmyyy nyerrrrr...  ni kira 2nd time dah ni aku buat sambal telo ikan..mmg sedap..kalo stail mak mertua aku dia buh daun kunyit kasi wangi2 kunyit, tp stail aku xyah buhla...kalo mkn rendang, baru aku suka daun kunyit....hehe



utk versi ni, aku campurkan sekali dgn kentang, maklum ler kentang melambak2 kat umah aku tu, xtaruk kang ntah biler nk abis...huhu ... sambal ni lak aku wat stail nasi lemak punyer, buh belacan..haha, bezz wwooooo



mula2, goreng dulu telo ikan dan kentang sampai masak ...kemudian, blend kan segala bawang merah, putih dan bwg besar bersama belacan dan asam jawa ...pastu tumis bahan kisar tersebut, masukkan cili kering kisar, tumis sampai pecah minyak dan kering, masukkan sedikit garam, gula dan bawang besar hiris nipis..tutup api...masukkan telo iklan dan kentang goreng tadi...gaul2...bole la makan panas2 dgn nasi panas...ekekekekeee

Sotong Ketuk Serai orang timur


As-salam..sekali lagi aku membawakan resipi org pantai timur, iaitu sotong ketuk serai..ade mcm2 gaye org buat, ade yang buat mcm aku ni kuah putih dan ade juga yang buat kuah hitam (dakwah sotong)...eeeiii, aku xgemo la tang dakwat sotong tuh pasai dakwat tu adalah DARAH dia okeh...bygkan korang mkn darah..bluwekkk!!


Resipi:

Bahan2 :
- Sotong (bersihkan kulit dia)
- Serai - ketuk
- Bawang putih, bwg merah
- cili padi
- sedikit halia - ketuk
- sedikit kuniyt hidup - ketuk
- garam, gula
- asam keping

cara membuatnya:
- masukkan semua sekali..rebus hingga masak..

Monday, November 14, 2011

Bihun Goreng Lazat


As-Salam...aku pun tatau sejak akhir2 ni hubby asik mintak aku masak bihun jer, ape2 jela, asalkan berbihun..kdg2 bihun sup, bihun goreng, bihun tomyam...eh bihun la...cuma nya aku je xn3 segala bihun2 tu suma, sebab mende suma dah de list sebelum nih..malas aku eh nk snap2 gambo...perut dah dangdut dah, xsompet la eh...

utk menu ni adalah menu breakfast... bihun ni kami makan berdua..sekali aku bubuh byk2 dalam 1 pinggan, share berdua..senang ckt xpyh  basuh pinggan byk..ekekeke...seperti biase, timun utk aku, tomato utk hubby...


malasla nk buh resipi...juz buh ayam, udang, sawi, kubis, bawang, cili api, cili merah @ cili boh, kicap, tomato, garam, gula...siap !!

Apam Pisang Coklat Kukus


As-Salam...balik dari kg raya haji baru ni, funyer la bonda aku bagi pisang banyak..pe lagi, aku edar2 la pd mertua dan kwn2..utk stok kat umah aku ni je xtermakan..nk mengabihkan ia, maka aku berfikir perlula aku membuat sesuatu...lantas ku google apam pisang coklat biar bagi rase sedap cikit la buh coklat...dah tu terjumpala kat blog ros jintan manis yang diadaptasi dari blog mat gebu...



 bergelimpangan apam aku..hehe



acuan apam yang baru dirasmikan ..



ni ye kekdah nk wat apam..tutup penutup dengan kain, supaya air (wap panas) xjatuh ke dlm kueh kite.. so ia akan terperangkap atas kain tu je.. baru le kueh kite kering jer, xmasuk air...hehe



sebelum ni aku buh 3/4, pula la dia naik terlebih2, buruk pula tgk gambo yang kat atas sekali nuh...yang nih aku buh 1/2 adunan je, barula dia naik elok...hihi ..sukernyer..



contoh yang naik elok..xmelimpah ruah kembang dia..



gebussss yang amat...mmg lembut gile...betulla kata ros, apam ni tersangatla lembut.. sampai petang dan besoknya pun still lembut,...nk suh kekal lembut, simpan dlm bekas kedap udara ye puan2..



nih simpanan kat umah aku ! cikit jela..duduk pun berdua kan.



nih untuk diberi kpd anak2 buah aku... si adibah yang dikenali sbg penggemar kek dan kuih, xgemar sgt apam ni...tp, yang aku terkejut si Amirah yang biasa jenis xpemakan sgt kek2, tiba2 aku tgk dia mkn 2 ketul yang besar dan yang kecik dlm 1 masa ..mak aiii...pastu siap kate lagi...sedap!...my SIL lak kate lembut la ra !... hehe..sukernyer.. gojesss !



nih lak utk mertua aku...org tua tak dilupa woooooo ...



koleksi acuan apam aku...beli dah lame, dlm bulan pose aritu...tp semalam baru rasmi...cehhh...

utk respi , sila rujuk blog ros ye, klik citu yer...coz komp. aku ni jem nk copipes..tq..

Friday, November 11, 2011

Kek Coklat Lembab Kukus


As-Salam...

" Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku bersendirian (tanpa meninggalkan zuriat) dan Engkau adalah waris yang paling baik"
(Surah Al-Anbiyaa', Ayat 89).
Sesegar hijau daunan..
begitula kita diibaratkan..
tiada siapa yang bisa memisahkan kita...
antara kita berTIGA ...




waktu aku buat kek ni udah lama sgt..dok simpan dlm folder jek..sorila kelihatan agak comot, tp rasenyer sgt sedap...aku cilok respi ni dari lendanuar



dpt dlm 3 bekas saiz bekas taufufa dan 1 bekas besar sedikit 4 segi



aummm!!


sori aku potong gini jer, coz xdek mud

aku copi cini respi dia ni..


Bahan-Bahan:
· 1 cawan gula pasir
· 1 cawan serbuk koko - kita guna serbuk koko vanhouten
· 1 cawan susu cair
· 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
· 1/2 cawan susu pekat manis
· 1 1/4 cawan tepung gandum
· 1 tsp baking powder
· 1 tsp soda bicarbonate
· 3 biji telur
Cara

1.Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.

2.Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.

3.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung.
Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .

Topping

· 1/2 cawan koko van hauten
· 1/2 cawan susu pekat
· 1 sudu besar minyak masak
Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan kacau sebati. Kemudian kacau atas dapur dengan api yang perlahan hingga agak likat sedikit. Sejukkan sebentar dan sapukan atas dan keliling kek yang telah sejuk.