Tuesday, August 28, 2012

Cerita Raya 2012


As-Salam...tajuk di tas bukan main lagi..pdhl cerita raya aku bese2 jer...xde yg pelik pun, simple2 jer..cumanya raya kalini happening giler, mklum le raya di kg aku...kikikiki...thn lepas xdpt pulang beraya, so tu yg excited dgt tuh! 

kitorang balik awal pd Khamis kul 4am..sampai kg 12pm di Besut, Trg. oh ye, taun ni aku dpt cuti sebelum jek...selepas raya dh kena keje, hampeh! Mr. F dia dpt cuti panjanggggg, sian dia aku g keje, dia sorang2 kt umah...hhehe..ade la jgk aku cilok balik awal..opppppssss..terlepas sudaa..syyhhhh tau


ni la hidangan di pagi raya..aku requset kat Mek aku nk mkn Nasi Minyak .. nasi by mek aku, ayam sambal by aku, acar timun by adik nor, sambal merah by mek....hehehe..tang ayam sambal tu aku tugaskan Mr. F lak g beli kacang peas..ksian dia harung jem pegi pekan.


nasi minyak kami ni simple2 jer, tp sedap sgt...nih pinggan aku ni...xpuas aku mkn sepinggan, tp seharian raya tu perut aku penuh..xleh nk diisi dah..bile nk balik KL, aku mula merindui nasi minyak ini...kena buat lagi la, xpuas mkn...mmg bez giler r !!! aku tau nasi minyak ni sedap sebab dorang nih suma mkn sebelum dan selepas semayang raya...hehehe


kenangan raya 2012 dgn suami tercinta...hehe


alhamdulillah dpt sebombon taun ni..thn lepas xsedondon, kerna mslh teknikal...



kebetulan lak sebombon dgn sygku Mawaddah..dgn aku dia nk la posing..'seperti merelakan jer'


tp bile diajak bergambar sekali dgn Ayah Di , xmo...maluuuuu, meronta2 utk melepaskan diri


aku paksa jgk ! si dia pun 'terpaksa', tp xpandang muka...  konon nyer, inilah keluarga bahagia kami...ekekeke...xsabar aku nk sebombon berderet wehhh



kuarge abag aku..A.Mi n the gang..mereka nih setiap taun sebombon..kreatip la ahkak ipar aku selalu mencari idea utk mewujudkan suasana ceria di aidilfitri utk kuarganya.. harapnyer, aku pun dptla selalu sebombon dgn 'keluarga' kecilku...bak kata Shibam, stress mencari baju sedondon di sini ye .. hakikatnyer, mmg stressssssss...susah mencari baju aku agar sebombon dgn Mr. F tau !!! grrrrrr



nih lak kuarga ahkak aku...k.Da, beliau xpenah sebombon dgn anak2nya... ikut beli, ikut pakai...sumanya gara2 xnak stress memilih warna baju... kalo anak ramai lagi stress tau nk pilih kaler..kaler tu nak, dan2 kaler tu la xde...


time nih bapak dorang xde...suka tgk mulut A. Ja, kiput2....chumellll

raya pertama nih xbyk umah kitorang pegi, sebb sibuk dgn persiapan anak buah (ank sepupu). mlm tuh akad nikah n besoknya kenduri...


nih mlm raya pertama,. majlis akad nikah K.Long Fathiah.. mabruk a'laiki .. tuh jubah raya aku...asalnya beli jubah kat mek aku, dh aku berkenan , rembat ler satu jg utk diri sendiri ...



hari esoknya, majlis perkahwinan K.Long... gumukss giler aku...dah la hudossss, xmekup..taun  ni raya xde mood nk mekup! 

raya kedua, tema kami laki bini adalah orange...tp, xtempek lak pic dgn beliau



ini lah pengapit2 pengantin... majlis K.long ni berlangsung hingga petang..mmg letih giler r...pdhl aku xbuat ape pun..hehe..juz tukang semak jek.. kira2 kul 4.15 aku balik umh mek aku, berehat..n tido petang...

esokan nya, rayake-3, kami bergegas pulang ke KL...huhuhu..xpuas lagi raya beb!!!  RAYA HAJI waiting for me erk..... ek eleh... pdhl hari kedua baru pulang kg...huhu. xboleh nk di ubah jadual dah...xboleh nk gosok2 Mr. F dah mintak ihsan beraya di kg aku, kene hormati suami plk..bg dia peluang utk berhari raya di sebelah kelaurga nya pulak...xpe, aku isteri mithali ikut jer... bye2...

Friday, August 24, 2012

Ikan apakah ini???????


As-Salam..time aku balik kg aritu, mmg aku bwk stok bjenis  ikan, sotong, daging dari kg ke KL...wakakkakk..barula freshhhh wei...kalo mkn ikan kat KL, xde manisnya, suma awet jek! huh.. bile aku hangkut depa nih dari kg, mmg puaehati r...caranya, bekukan dulu dlm fridge kat kg, nk balik KL kang balut tebal2 dgn paper, bwk KL, insyaallah ikan masih lagi sejuk....
cara kedua adalah, pegi beli ikan pg2 buta, letak dlm kotak ikan, taburkan air batu...mmg kekal fresh!  


ape nama erk ikan ni? nk kata cermin, bukan ikan cermin...org kedai tu ada ckp nama ikan nih, tp aku luper...time aku beli aritu, mek aku pun ada gak beli, beliau goreng dan buat tumis merah..bile mkn kat kg xpuas, maka sampai KL, aku pun buat sebijik mcm mek aku buat...tp, xsesedap beliau buat weh...

elok je aku susun telo ikan ni di bahu dia...hahahaha..isinya sgt lembut dan maniissssss yg amat..manis2 ikan......Mr. F suka, puji dan mkn berulang kali...mklumla ikan preh ! (fresh)..mane nk cari kat KL ni kan...hehe..marah org KL kat aku nnt..kalo ghase lambat jek balik kg, nk mkn ikan preh, g beli kat Kuala Selangor or Sekinchan pun boleh...PREH ! 

aku potong siap2 ikan nih 3 bahagian, sng nk goreng...lgpun xbersepah dicubit bile nk mkn...pastu susun jadikan 'seekor' ikan balik..haha


kuahnya pulak aku buat tumis cili boh versi mek aku...ala, yang tumis ala2 ikan termenung tuh..haaa, gitu la...


bez giler isisnya..

Aku dan nasi goreng mmg xleh dipisahkan...


As-Salam...tajuk di atas mmg kenela...ade 2 faktor...factor yg ptama adalah kalo nk buat nasi goreng ni dia very simple bagi org mcm aku la yang hari2 sampai umah 6.30pm..xnk kelam kabut utk dinner, bikin nasi goreng sudah lah! 

faktor yg kedua pula adalah kalo tgk petiais dh 'ketandusan' lauk akibat malas nk turun beli bahan mentah, so nasi goreng la sbg penyelamat! haha...kan sng...campak jer 2 ketul ayam, ikan bilis, telo kira dh memadai...cuba ngko pk, mau buat ape dgn benda2 itu sekiranya mau masak2? ade buat Mr. F lekat celah gg jer...so, lebih baik buat nasi goreng, puashati dan xmemerlukan byk lauk-pauk...hehe..setuju????


xkira sbg makanan dinner atau breakfast, nasi goreng semuanya boleh...


aku tambah bunga kantan spy berbau 'nasi goreng kerabu'...ade bau kerabu kan...sedapppp...lagipun stok bunga kantan mmg sentiasa ada kat umah aku...


stok kepok pun mmg sentiasa ader...

Thursday, August 23, 2012

Dtg tgk Abby Abadi


As-Salam..ghase nk dtg tgk Abby Abadi jer..makanya aku pergilah ke program Bicara Hati sempena Kempen Menutup Aurat negeri kelantan , ketika aku bcuti di kg 2 bulan lepas...ekekee...baru nk updated..majlis ni buat di pasir puteh, kelantan


bukannya si abby ni ceramah politik pun, sebagaimana yang dicanang2 oleh media arus perdana, xdak pun...beliau juz share pengalaman beliau berhijab jek..haaaa...tu la korang...g dgr dulu, baru tau...jgn  xdtg dengar, tp mulut duk menuduh2, mfitnah org...xbaik tau! sejak si abby bertudung nih, aku dh jd minat giler kat dia! sebelum nih xminat pun, lepas btudung, nmpk dia ayu giler....



aku dtg dekat tu semata nk snap muka dier..tp xsempat pun  nk bersalam, coz ayah aku heboh giler nk balik awal...hahaha...pastu aku blah ngn bonda aku..sempat lagi g makan gulai kawah smbil menderma, sambil dgr si Abby berbicara.... lepas tembolok penuh, blah r....

Tiramisu simple mimple...sedap bangettt


As-Salam.....nih adalah pestime aku buat tiramisu..sehingga saat ini ditulis sudah 4x aku menerai buat tiramisu..yg lain2 tu, aku xsnap gambo...yang pestime nih je aku snap..aku cilok respi ni dari http://www.myresipi.com/top/detail/736/



Mari kita lihat cara-caranya :-


mula2 alatan yang perlu adalah loyang.. Loose Base Tin...aku beli jenis ini RM15 xsilap kat kedai bakery, semata2 nk buat tiramisu nih..hahaha...maklum ler pestime...yang ke-2, ke-3, ke-4 yg aku dah buat main taram buh dlm casserole jek, nk mkn main cedok ngn sudu jek lah!

.

diperlukan lagi cream cheese (apa2 brand bole), whipping creme (apa2 brand ) dan setengah cawan gula (lupe nk snap, xyh snap la kan  gula ape barang..) dan secawan nescafe panassss


dan biskut bonomi , biskut kahs tiramisu...nih rega RM10.50 kat kedai bakery...kalo payah nk jumpa sekut nih, korang leh juga pakai kek span...bagi aku, kek span adalah lebih sedap...sebab time raya aritu kat kg aku buat pakai kek span jek, mmg sedapppp



creme cr=heeze yang seketul itu kasi putar dengan whipping creme dan gula..


sementara itu celupkan biskut bonomi tadi ke dalam air nescafe panas..susunkan ke dlm loyang ..terpulang lah nk susun padat ke idak...


kemudian lapiskan dengan cheeze yang telah dipukul... lapisan seterusnya adalah celupkan lagi biskut yang telah dicelup. dan lapiskan dgn cheeze lagi...maksudnya ulang sepertimana lapisan pertama



last sekali taburkan @tapiskan serbuk coklat ke atasnya...tabur tebal2 baru sedap...sejukkan selama 4jam @ semalaman dalam petiais...terpulangla korang nk tabur dulu serbuk coklat ke tabur kemudian xde masalah...



setelah kek sejuk, maka nk ngap dh ni...angkatkan Loose Base Tin gini caranya...sendalkan dgn ape2 balang...wakakkaka...xyh pakai tgn, jatuh kek tu kang..


potong2...comot ckt potongan aku...cara xnak bg comot adalah basuh mata pisau tiap kali nk mulakan potongan..tuh aku malas tuh...rugi lak basuh krim2  melekat kat pisau tu


sedia di ngappp...senang bangetttt, sedap bangettttt...rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/736/  ekkkk..k bye..

Wednesday, August 22, 2012

Udang Laut Goreng Kunyit berkubisss


As-Salam..nih adalah menu peberet di kg aku...goreng berkunyit berkubis...camakla ape pun, ayam ker, udang ker, sotong ker, daging ker bersama kubis gerenti laku!!!!

kalini aku mbawakan udang goreng kunyit berkubis, masak sempoi2 jer, lauk ini mmg xjemu..mkn dgn nasik panas, laju je....


perihal udang ni aku beli di Sekinchan, Selangor...Sekinchan yang area2 Kuala Selangor...kat sana mmg banyak hasil laut, mcm kat kg aku Besut, Trg la jugak.... udang laut jenis ini adalah RM30 sekilo....puas makan, isi tebal..3 ekor utk sepinggan nasi pun dh cukup...hehe...yg selebihnya ratah laaaaa

Pucuk Ubi Masak Lemak


As-Salam...episod mengabiskan segala macam lauk pauk yg berbaki dlm folder..mingu dpn baru citer sal rayer yer...menu tradsisi negeri sembilan...tp aku menambah2 tempe dan ikan bilis...ekekekee..mertua aku buat mabeles, tp aku buat sekadar ok laaaa...laku wooo time mak ayah aku dtg, walaupun depa xpenah mkn menu ini...kalo kat kg aku, setakat pucuk ubi celor cecah budu je..


pucuk ubi rebus dulu hingga empuk, toskan airnya, ketepikan..jerang santan, kunyit serbuk. setelah mendidih, campak pucuk ubi yang telah direbus tadi bersama tempe dan ikan bilis..perasakan dgn garam dan gula..xperlu letak bawang ye kalo masakan n9...

Tuesday, August 14, 2012

Dinner Raikan Bonda n Ayahanda


As-Salam...waktu kedua org tua dtg aritu ni jela yg aku masak buat dinner..xde spesel pe pun...tp suma abis licin.. kang aku buat spesel, bukannya ayh aku makan pun...dia kata dia 'darat', ayh xmakan..hehe..mek aku boleh la dia tu moden ckt orgnyer..ape yang anak2 bg, suma dia merasa...

ntara yang aku masak adalah gulai lemak pucuk ubi, tempe n kentang bersambal, sayur campo udang, ikan kembung goreng dan samabl belacan jek..



kentang n tempe bersambal kering style...



samabl belacan... ni je yg aku snap, yg len xsompek nk snap...terus ngapppppp

Thursday, August 9, 2012

Rahsia Telor Dadar Gebuuuuu...gebu la sgtt






As-Salam...aku ada buat telo dadar..mmg enak banget...buat je telo dadar mcm biase, cuma tambah mayonis k..idea ni dtg dari iklan ahkak sheila rosli..wah, betol2 menjadik gebuuuu..tgklah liang2 roma nya terbuka ! harus diingat, goreng di dalm minyak yang byk yer..



walaupun ghuper nya xmemikat, namun ia tetap mjadi pujaan hatiku...bak kata Johan yang turut mjadi siulan Mr. F ..." biar muka hodoh, jangan jadi bodoh!" wakakakkakk...grrrrr


jgn tebuka liang roma kat wajah kite sudah lah kannnn...hehehe ..oh ye, klihatan garing telo ku ini adalah tips dari my sister azida adalah perahkan sedikit asam limau ke aduan telor, spya telo garing ! aku mmg suka telo garing2 beb..

Berger Roti Gardenia Spesel


As-Salam...korang penah buat x berger jenis camnih? aku jakun...xpenah buat...sekali tpandang kat mane ntah, terus set kat otak kecik ni nk buat...ekekeke..caranya mudah giler, bahan2 pun senang..



sediakan roti gardenia, pancutkan mayonis n thousand island ke tas roti tsebut..



di dalam kuali leper, goreng dulu daging berger, ketepikan..kendian, gorengkan telur yg telah dikacau terlebih dhulu..terapkan telo besar2, nipis2 k..bile telo dh masak, letkkan daging yg telah digoreng ke atasnya..then, bungkuskan daging itu menutupi keseluruhan daging..ketika ini telo agak keras (sebab nipis kan)..so, sabar erk!


letakkan daging yg telah dibungkus dek telo ke tas roti yang telah disediakan,..pancutkan sekali lagi mayonis dan cheezy crea (jika ada) dan sos cili...



hasilnya....gigitan cinta dariku....yummyyyy, sedap beb..lemak2 je masuk tekak aku...muahahhaha..cubalah , pasti xnyesal!