Wednesday, June 29, 2011

Kangkung Goreng Belacan


As-Salam...ni yg paling senang gler...tp bagi aku still xjadi lagi...coz rasenyer 'jenis' dia xsama ngn kedai buat...ke kes kedai buat manyak, aku buat cikit? huhuhu


Ape pun, layannnnn...selamat masuk tembolok dah ni..

Tuesday, June 28, 2011

Ayam Panggang Rosemary Dan Lemon


As-salam..belajar buat ayam panggang rosemary.sebelum ni dah penah buat dah, pakai koli tefal..now, nk pakai oven lak..maklum le oven masih ada bau kedai lagi..hihihiii...

bau dia best, bau rempah omputeh gituuuu..rosemary la kan..sekali tgk, mcm jintan pun ade..


Mula2 perap dulu selama 2 jam..biar kasi rempah2 garam2 meresap masuk dlm ayam


then bako, tebuk r lubang kat aluminium tu..suhu 180c selama 40 min



kalo kes xpuashati bako pakai aluminuim leh jugak bako bogel camni..xyah tutup...(aku ni kes ayam xhangus pakai aluminium..tarak syioookkk, biarla hitam ckt ayam tu kan)





tadaaa...dah masak...selamat menikmati..wangi sekali baunya..

resipi : alkisahnya aku dah lupa da amik kat resipi mane...bile bukak balik, cari punya cari dah xda daaa blog tu, xjumpa.......uhuk...tp seingat aku, planta cairkan , goreng bersama hirisan bawang putih...ayam gaul bersama serbuk kunyit, garam, lada hitam dan taburkan rosemary dan belahan lemon...senang ja...



Wednesday, June 22, 2011

Ikan Singgang Trg Mari



As-salam...buat ikan singgang yang senang gile....



Resipi :

Bahan :

ikan kembong
sedikit kunyit, halia, lengkuas
garam, gula
cili kering, cili padi (hiasan)
asam keping
sedikit bwg merah, lebihkan bwg putih

cara membuatnya :

=jerang air, campakkan semua bahan...bile menggelegak, masukkan ikan dan cili padi...siap, tutup api....wakakakakaka...haaa...kan aku dah kaa, senang gile !!! lagi mau tgk resipi daaaa....

Sayur Goreng Sos Tiram


As-Salam....buat ni senang je..lauk dia cuma fish ball buatan sendiri seperti yang penah aku tunjuk kat SINI..


macam biasa seperti goreng sayur biasa2, cuma tambahkan sedikit sos pati ayam dan sos tiram lebih sedikit...


rasenyer, rase masin2 lemak...selamat mencuba..

Keow Teow Tomyam


As-Salam...baru pulang dari berkursus di ILIM, Besut...buat tomyam ni dah lama...
makan dgn keow teow...jadila keow teow tomyam...buat mkn mlm..


yang ukiran2 tu adalah sotong..tgk carot aku...sengaja p cari tuu acuan dia...last2 jumpa kat c4..


buat byk2, dptla dlm 5 pinggan...


Resipi :

bahan :

ayam,sotong, udg, daging (campur)
kubis, bunga kubis, carot, cili padi, tomato
bawang putih, bwg merah, bwg besar
garam, gula
cili merah @ cili kisar
serai, daun limau purut, asam limau
keow teow

cara membuatnya ;

-jerang air, campakkan semua lauk mentah, bwg, cili...
- setelah lauk masak, campakkan  segala sayur, dan gula , garam dan perah asam limau
- setelah sempurna rasa, hidangkan bersama keow teow..

Friday, June 17, 2011

Ikan Masin Masak Lemak Nenas


As-Salam...lama xbersiaran..balik kg emergency minggu lepas coz nenek meninggal. pulak tu terus kena g kursus 3 hari, so makin lama la jadi xbersiaran..minggu depan kene kursus lak seminggu di Trg.. penat, mmg memenatkan..tp, hidangan utk suamiku tetap kene sediakan..

petang itu sempatku masak Ikan Masin Masak Lemak Nenas



Psstttt...saje nk tunjuk ruangan kegemaranku....hehe



Sekali buat memang sepiyuk..ok, let cek my recipe bebeh..


Bahan :

Ikan Masin Kurau (isi dia sangat lembut)
Nenas potong kecil
Bawang putih, Bawang merah
Cili padi secekak
Kunyit hidup @serbuk kunyit
garam, gula
santan
asam keping


Cara membuatnya :

Blend kan bawang putih, bawang merah, kunyit hidup dan cili padi.
jerang santan, masukkan bahan kisar tadi..gaul rata
setelah itu, masukkan ikan masin dan nenas..kasi mesra
masukkan garam, gula, asam keping....siap !

Tuesday, June 7, 2011

Mee Hailam IRAFEN



As-Salam...ini menu pas lek keje, mlm kami mkn simple2 jer..yeke? hek eleh, kkdg bernasi, kkdg bermee, kkdg berketow..kuikuikui

PINGGAN BELIAU




Request mee hailam ni by Hubby..pulunla aku membuatnya..berbaloi2..menambah2 n pujiannya xlekang..ini yg membuatkan aku bertambah rajin ke dapur niiiii...hihihihihi

PINGGAN AKU....(ce tgk, pinggan aku tabur bawang goreng, baru bez...pinggan beliau xde bwg goreng.beliau xminat, sekian)




Pas masak, aku hidang dlm mangkuk beso ..buat sepekat mee..bile dah masak, mak aiii banyak nyer...



Set mangkuk ni aku beli di alam gelaran 'cik' dulu..main kutu ngn geng2 staff koperasi tentera (tempat keje lama)...aku suka coz mangkuk ni leh masak atas apiiiiiiiiii..tp mee ni aku masak dlm koli, sng nk terap tobalikkan..




Bagi resipi la yer (sng utk rujukan diri senirik di masa depan)..resipi senirik tnp di ambil dari mana2..

Mee Hailam IRAFEN
Sumber : Azira Binti Ibrahim

Bahan :
- sebungkus mee kuning - cuci dulu, toskan airnya..
- sedikit daging, ayam, udang, sotong
- 2 biji telur
- bawang putih, bwg merah
-kicap manis, kicap masin
-sos cili, sos tomato sedikit
- garam, gula
- sayur sawi, carot, bunga kubis
- tepung jagung (utk memekatkan)

bahan hiasan :
- daun sup
- bawang goreng


cara membuatnya:
- tumiskan bawang merah, bawang putih, masukkan ayam dan daging( biarkan kering dulu air daging)
- masukkan sedikit air, bubuh segala kicap & sos, garam, gula...biarkan menggelegak..pecahkan telur
- masukkan segala sayuran, udang & sotong
- akhir sekali masukkan tepung jagung..sesuaikan rasa...tutup api...
- bile sejuk sedikit, gaulkan bersama mee yang telah dibersihkan..hias dgn daun sup & bawang goreng..
SELAMAT MENCUBA .


Monday, June 6, 2011

Menu Lunch Yang Simple


As-Salam...menu lunch at weekend last week..xsempat nk upload, yele kekangan kemudahan IT kat ghumoh xado..so, problem r..

Ni la menu2 nya... buat utk sekali ngap jer..pheewwww



Sotong bakar berempah dlm aluminium foil...walaupun xtaruk air, tp sotong ni mengeluarkan air dia senirik..(turun air daaa)...campur daun kesom n bunga kantan...phewwwww lagiii



Ikan tenggiri goreng ...goreng ngn garam n kunyit jew...phewwwww jugaa..




Sup sayur simple yang sedap bangat...mengirup2



ulang tayang


s

Wednesday, June 1, 2011

Apam Suka-Suki


As-Salam..ni nk wat apam dot2 tp xmenjadi, coz lubang piping dia hubby tebuk beso sgt...so, berterabur ler corak dia..so, aku pun main taram jer, wat ler mentuk pe pun...



dah tu, nk kukus xde acuan besi lak...



dah siap in cup, sedia utk dikukus !



pas angkat dari kukus..tgk tu mcm2 mentuk jadik..suma senget2..yela kalo acuan besi ada, dia dpt menampung bentuk mulatnya..



jadik mcm mentuk pau pun ade ...




tomei !



 tomei jugak !


wlaupun mentuknye buruk, tp rasa nya sgt sedap !!



sedia di packing utk bagi si Adibah...



gebus ! xde filling dlm ni..kosong jer...