Sunday, July 10, 2011

Puding Roti Sos Kastad


As-salam..pagi yang ceria, my hubby o/s ke kota bharu, tinggalla aku sorang2, cal adik beradik suma xpat dtg ..xpelaa...ekora cite bersih 2.o mmg aku mengikuti perkembangan mereka, belek2 melalui harakahdaily n malaysiakini..dah muak dgn propaganda melalui tv n paper. asik putarbelit jer..so, pe salahnya kite bukak minda ckt, xgitu???? ini kan negara berdemokrasi, knp perlu ade huru hara n sekatan2 ? tepuk dada, tanye la diri sendiri, utk pilihanraya akan dtg, pilihla yang terbaik k..sekian, pesanan penaja..hehe


berbalik kpd cerita puding roti ni, aku mendapat' ilham' cilok dari blog k. hana memories yang serba pandai ni.. hehe  yang pasti mmg sedap banget la...ni pic yang 1st time aku buat, 2nd time aku buat, siap hangkut ke umah mak mertua lagiii uuuuuu...owh, i like ! they pun like...haha



memula rendamkan roti dgn segala bahan camni, tunggu dlm 20-30 min..biar suma roti basah dgn bahan..bile dah kembang/ lembut, masukkan kismis sebelum nk di bako.. (ni pic time 2nd time aku wat..)



then, leh lor bako..suhu 180c selama 30 min .. (ni pic time aku wat 1st time)


dah masak... nyum2...



selamat menjamu selera u..hubby request setiap pagi sebelum p keje..banyak ni share 2 org, coz nk lekas, nnt lambat pulokkk...kalo time minum ptg, byk ni sekali mulut jew...phewwww  ~


k.hana, mintak share yer...

Bahan-bahan
  • 8 keping Roti
  • * 500 ml Susu segar
  • * 4 sudu besar Gula halus
  • * 2 sudu besar Butter- cairkan
  • * 2 biji Telur
  • * 1 sudu teh Esen vanilla
  • * 1 sudu besar Tepung Jagung
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar Kismis
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepungkastad- hana ltk 11/2 sb je..
  • 2 s/b gula
Cara-cara
  1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
  2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
  3. Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
  4. Taburkan kismis diatas adunan.
  5. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  6. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
  7. Tuang ke atas puding roti tadi.


No comments: