Tuesday, May 8, 2012

Mashed Potato and Gravy Homemade bez giler!


As-Salam.... kita buat benda ikut ade ye x... hehe..disebabkan ritu kentang byk giler umah aku, makanya aku berfikir nk buat mashed potato jela...ala2 KFC you!!!...

Tuh kat atas tuh pinggan hubby .. sekali 3 scoop g sodok kat dia..haha


nih lak pinggan aku..memadai la 1 scoop...ececehhh...pdhl menambah lepas tu...ekeke


utk memeriahkan lagi pinggan2 kami, sempat jgk la aku buat coslow homemade aku menggunakan versi yang mane ade...ade kubis, tomato cherry dan timun...carrot xdo, huhu...gaul bersama mayonis..

disamping itu, mknn tambahan yang lain adalah jagung rebus, nugget, french fries yang ditaburi serbuk cagun oleh Mr. F dan daging burger dan sosej .. wah buat dinner, mmg kenyang terbuntang looooo



fries cecah thousand island oleh Mr. F


minuman lak air sirap stoberi...mmg mabeles!! aku kalo Mr. F yg buat air, mmg percaya, sedappp giler...pandai beliau buat air,....sebab ada 'rahsia' tersendiri..tu psl sebarang air yang dibikin oleh beliau menjadi sgt kick! pakar antarabangsa...rahsia membuat airnya  hanye isterinya saje yang tau!  



RESIPI MASHED POTATO AND GRAVY

copipes dari http://susisitusini.blogspot.com/2011/06/mashed-potato-ala-ala-kfc.html

Bahan-bahan untuk mashed potato:

10 biji kentang (potong dadu)
1/2 cawan susu segar (fresh milk or UHT milk )
1 sudu kecil lada hitam
garam secukup rasa
air untuk merebus kentang

cara membuat:

kupas kentang dan potong dadu...rebus kentang dgn sedikit garam hingga kentang empuk...slps itu toskan kentang...pastikan tiada air yg tertinggal...lenyek menggunakan penekan burger hingga lumat...semasa melenyek tu selang selikan dgn susu segar...pastikan rasa garam...taburkan lada hitam tadi...lenyekla ikut tahap kelenyekkan yg anda suka...kata orang leh guna mixer...tapi kita takder mixer..ader mixer original jer...ok siap dah kentang..ketepikan...masa untuk buat sos...sambil tunggu kentang masak tadi kita leh mula buat sosla...

bahan-bahan untuk sos atau gravy ala2 KFC:

1 batang daun saderi
1 biji bawang besar
700ml air
2 kiub ayam (i use maggi brand)
40gm marjerin (dlm 3 sudu besar)
20gm tepung gandum (dlm 3 sudu besar juga)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil kicap pekat (nak bg sos berwarna gelap)
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam tuk perasa * rasa dulu sos sblm tambah garam...sbb kicap pekat + sos tiram dah masin

cara memasak sos atau gravy:

- mulakan dengan cara membuat stok tuk gravy...masukkan 700ml dlm periuk...masukkan batang saderi + bawang yg telah di hiris...juga 2 kiub ayam tadi kedalam periuk...masak hingga mendidih...setelah mendidih...renehkan stok selama 10 minit...kemudian bleh tapis air tadi ke dalam mangkuk...air tapisan ini yg akan kita guna untuk buat sos...
- cairkan marjerin atas kuali...dgn kepanasan sederhana...masukkan tepung gandum..kacau bersama marjerin...stlh tepung sekata...tak melekat pada kuali (i use non-stick pan) ..masukkan air stok tadi sedikit demi sedikit...sentiasa kacau sos..supaya tepung tak bergentel...setelah itu..masukkan la sos tomato..sos tiram..+ kicap pekat...+ sedikit serbuk lada hitam....jika terlampau pekat leh campur sedikit air...kelikatan sos ikut kegemaran andala...lps tu sos ni leh di hidang bersama kentang putar tadi.

 

No comments: