Wednesday, March 28, 2012

Cucur Udang dan Sos Pencicah masam manis


As-Salam...aku membuat cucur udang dan sos dia yang julung2 kalinya...cucur udang tu ala2 mcm mertua aku punyer stail...cumanya aku bancuh guna air suam


ini dia gandingan nya


udang nya xnampak coz aku gaul sekali dlm tepung..kebiasaan kedai letak udang kat atas...aku malas buat hal rumit, sng cite aku gaul je sekali,...hahaha..



sos ni aku buat banyakkkkkkk...setengah piyuk...hehe..mabeles weh !!! meleleh2 dan termimpi2 Mr. F makan...aku pulak main hirup lagi tu....manyak syok rrrr



pe kejadahnya g tayang 2 remote tuh???? aku pun pelik dgn gelagat sendiri...wakakakaaa...nih kekdahnya nk resmikan coffee table baru lani kekdahnya


CEKODOK UDANG

bahan2 :

- Tepung gandum
- Taugeh, daun kucai
- garam, serbuk kunyit
- cili boh @ cili giling
- air suam
- udang

cara membuatnya :

- campurkan kesemua bahan
- tuangkan air suam sedikit demi sedikit shg tepung menjadi pekat

SOS PENCICAH MASAM MANIS

Bahan2 :

- air asam jawa
- garam
- gula
- cili boh@ cili kering
- bawang putih (ketuk)
- tepung jagung (option)
- sos cili, sos tomato

cara2 :

- panaskan air asam jawa bersama cili kering, bawang putih, garam, gula...biar sehingga mendidih
- masukkan sos cili, sos tomato sedikit...
- jikalau suka pekat, boleh masukkan tepung jagung,...tp aku punyer xletak pun tepung jagung...sedap jugak



Roti Jala menjala....


As-Salam....feeewiiiittttt...roti jala aku main taram jer...tnp merujuk pd mane2 blog...aku main buget2 dlm pala hotak aku jer bahan ape yg bersesuaian nk buat dia...hehe..pasal nk bukak lappy punyerla malas.haih


kununnya juga nk meresmikan acuan roti jala yang aku beli di blog K.jee, bekas wartawan dan personaliti dan pelakon TV3.. kira murah juga la k.jee jual...

bukan aku yang kirai, tp Mr. F yang kirai...tgn aku mmg xgheti nk kirai bagai ni..lagipun byk keje aku nk wat, so bg Mr. F je la keje yg sng ni...syyyyhhhh, tepung aku yang bancuh tau !


udah acuan ade dua, makanya aku buat le dua adunan, lain2 kaler...



kekdahnya juga, ptg itu Makngah Mr. F bagi kari daging, lebihan kenduri ghumah dia...mmg mabeles kari daging makngah beliau nih...maklum le org tua buat sumanya sodap! 


nih mangkuk aku...kitorang makan asing2 mangkuk, asing2 kuah, xdo nk main cecah sekali doooo



nih yang rosak...kononnya aku buat dua tepung adalah nk buat yang jenis anyaman tikar yang fofular dikalangan blogger tuh, tp xmenjadi!!!! huhuhuhu buruk beno....xpela len kali la terai lagi..

Sunday, March 18, 2012

Hanger Tudung Awning Untuk Dijual

Assalamualaikum kepada anda semua para muslimah..


Saya ada menjual HANGER TUDUNG AWNING untuk para muslimah di luar sana, seperti pic di bawah...


SET HANGER


1 HANGER BESI 17 LUBANG & 17 PCS HANGER KRISTAL BERKLIP = RM35..


+


1 set hanger postage: RM8 (semenanjung)


2 set hanger postage : RM10 (semenanjung)


(1 set hanger seterusnya postage : tambahan RM5)


@


 1 set hanger postage: RM12 (sabah & sarawak)


2 set hanger postage : RM20 (sabah & sarawak)


(1 set hanger seterusnya postage : tambahan RM10)



Ianya memudahkan proses pemilihan dan penyimpanan tudung anda.


Koleksi tudung anda akan lebih kemas/ tersusun dan memudahkan pencarian..




 Boleh dipusing mengikut keluasan almari anda.. hanger ini boleh menyangkut 17 helai tudung ...jimat bukan?

contoh replika....


Tunggu apelagi....DAPATKAN SEGERA ..


BERMINAT...SILA HUBUNGI SAYA = 017- 6961834 (AZIRA)


Note : 
SETIAP SET YANG DIPESAN AKAN DI POS PADA "HARI SABTU"




Thursday, March 15, 2012

Selayang Pandang


Char Keau Teow - gerai Desa Tasek, Sg. Besi



Mee Udang - gerai Desa Tasek, Sg. Besi


Ikan Terubuk Goreng - rumah


petola masak air - rumah

Wednesday, March 14, 2012

Kek Kurma Gebu dan sedappp sgtttt kununnya


As-Salam..gambo basi lagiii/...alahaiiii nih suma kalo x brg tahun lepas, brg awal taun ritu le ni....dah lama jadi baja dah ni...ekeekekekekeeee



apepun, nmpk kegebuannya, lembut bagai di nyep2...respi nya mcm yang dah penah aku wat dulu...uolls carik saje kat label 'kek' sebelah kiri, ade la respinya Kek Kurma ni...

akibat keterujaan memakannya, sampai aku terlupa nk snap pic kek yang dipotong...aiii ngape la lupe yo..amik fresh from oven ja, siap berloyang lagi ngkooooo



Thursday, March 8, 2012

Bubur Pulut Hitam Bersama Pisang

As-Salam....waduh2...genteng !! cabaran  membuatnya dlm penuh kepayahan mencuba...maklum le org xbape gheti, pualk tu sumanya main 1st time, 1st time....


aku campokan sikit pisang yang ade...pisang ape ntah, tanduk kot...



xmenahan plug yang beraksi....kahkahkahakahhhh

Wednesday, March 7, 2012

Kodok Pisang Malas alaf baruuu


As-salam...since ade piyuk ni aku asik nk menerai jer...sampaikan kodok pisang pun aku nk wat dlm ni..haha


rase nyer kenyal2 tau...




Tuesday, March 6, 2012

Karipap Roti


As-Salam...saje mencuba buat karipap roti nih, akibat tgk dah ramai blogger mencubanya...tp aku buat buruk giler la...hehe


buh la inti kentang...ala mcm karipap biase tu...tp kulit je dari roti..


saya copy dari kak ros sinaranmenu.blogspot. tgk le beliau buat, cantikkk benoooo

Friday, March 2, 2012

Sayur Campur Goreng udang menyorok


As-Salam...kellasss tajuk aku kat atas kan...heheh...yela udang menyorok...aku malas nk susun udang2 kat atas tu...aku tahu main kaut je dari koli...hahaha...yang mane nampak, nmpk le..



juz goreng sawi, carrot, bunga kubis..tumis bawang, masukkan sayuran, udang,sos tiram, sos ayam, garam, gula ckt, godek2...siap...

Thursday, March 1, 2012

Sambal Kentang alahaiiiii

 As-Salam...semakin kus-kus mengabdet skrg...bz, terlampau bz...ape yang bz nyer ntahhhhh.... buat Sambal Kentang dah lame beno....lani suma aku hadpet brg2 taun lepas jer...hahahhah...dah lama jadi kumuhan...

pulak tu xtau nk letak bwk lebal ape...aku buh dlm label "Sayur" jer, bole gitu???? pedulik la kannnn,,.



merah menyala ...tp xla pedas..


aku mula bikin kentang sambal ni pas kawin...sebelum ni aku xreti buat ni, sebab akt kg aku xde mkn2 camni..bile kawin ngn org luar, lainla pesen dia...


apapun, lani aku turut sama menyukainya....sekian, abes dah cite aku....resipi ni biase jer mcm buat sambal biasa...kentang tu goreng dulu hingga masak k..pastu gaul ngn sambal...bye2..