Monday, November 25, 2013

Day 2- Sg. Mekong, Vietnam

as-salam... kita sambung kesah Day 2 kt Ho Chi Minh ni... day 1, klik sini..hari kedua nih agent bawak p Sg. Mekong...menyusuri sepanjang sg. mekong..ekceli, bukanlah sg mekong sebesar mekong tu...hanya kat 'cucu cicit' sg. mekong je kami pegi...sebb nya Sg. Mekong nih terlampau luassss 




seawal kul 8, suma dh berkumpul kt lobi hotel utk p mkn... pic mkn aku xamik coz nmpak darak benar..haha..perjalanan dr hotel ke sg. mekong mengambil masa hampir 2 jam..ermm, tidur bgn blk lah dlm bas..sepanjang perjalanan, byk betoi sawah padi..oh ye, beras kt sana adalah beras pulut, mcm Thailand...owh patutlah awek2 sana comey comey...sbb mkn pulut



nih pic kt jeti sg. mekong..jeti? suka2 aku je ckp jeti..haha..oklah aku tempekkan sikit info psl sg mekong nih ya..yg aku amik dr blog lain.

Sungai Mekong adalah sungai ke 10 terpanjang di dunia dan mengeluarkan 475km padu air setiap tahun , panjangnya 4880km dan keluasan sg Mekong seluas 812,000km persegi. Mengalir dari dataran Tibet di utara mengalir melalui Yunnan di china, Myanmar , Thailand , Loas kemboja dan Vietnam . Lebih 90 juta penduduk bergantung hidup kepada sungai Mekong terutama sekali pesawah padi , lebih 140,000km persegi sawah ditanam di lembangan sungai Mekong . Sungai Mekong adalah nadi utama kepada pesawah2 padi di 5 buah Negara yang berkongsi sungai ini.. subahanallah kebesaran allah swt sebatang sungai boleh di gunakan oleh 90juta penduduk daripada 5 buah negara…. Subahanallah …..


ini bot yang kami naik... bot nih boleh memuatkan sehingga 40 org dlm 1 masa..lebih kurang keluasan bas lah.


tgklah cantik bertempat duduk bagai



ketika ini, kami semua dibawa ke tempat berjualan ape ke benda dah namanya ntah..adalah kt sane berjual2jualan brg2..ternyata brgn kt Sg. Mekong lebih murah  drp kt pasar2 Saigon tu.. 


Ini kami tiba kt ala2 restoran purba...dihidangkan kpd tetamu aneka jenis kerepek..ermmm sedap3.


sedap3


gadis Viet dtg membawa lelabah dan madu asli..mmg sedap dan berkhasiat madu tersebut..RM40.00 kalo xsilap..tp aku xbeli lah..1 hal pula nk wat blk Mesia.. Mr. F xbg aku beli, kot tumpah @ bocor dlm luggage beg naya...


bersama makcik2..Mr. F sorang jek laki..hahahhaha..beliau amat sporting! lelaki lain kt meja lain2..
lepas menikmati ala2 hidangan ringkas ini, kami semua dibawa bershoping kat ala2 mini gerai...ada pelbagai jenis barangan yg dijual.. tp aku xsnap gambo, psl aku dh bad mood keletihan, mcm budak2 bad mood...


pehtu, xsangka ada pula segmen mkn2 buah selepas acara bershoping tuh..uhhh best betol....asik makannnnn jeeee...


buah2an tropika mcm kat Mesia jgk.



setiap kali time makan, setiap kali bertukar grup..ala xkisah pun, yg mane tempat kosong, duduk! sumanya happy dan menjalinkan silaturrahim sesama kita..ewahhh

lepas acara mkn  buah, adalah acara menyusuri cucu cicit Sg. mekong lagii... kalini betul2 naik Sampan..hahaha..


Sungai nih betoi2 sempit..adalah dinasihatkan jika nak naik sampan nih jgn berpegang kt tepi sampan..bahaya wooooo...sebab akan berlanggar2 dgn sampan2 lain..nnt xpasai2 hancur jari@tgn....mr. F dh pesan awai2 kt aku, jaga tangan!!!!


Diorang nih pun satu hal..bwk sampan kemain laju lagi...mcm nk merempit je..serammm aku.... akhirnya alhamdulillah sampai juga..risau kot karam di lautan dalam jek..hahaha


yeayyyyyyy dh sampai Jeti.. huhu

pehtu agen bawa p tempat membuat gula2 kelapa..


nih dia ala2 mini kilang nya..ala2 tradisional gitu..


mmg homemade..gula2 yg memanjang akan dipotong kecil2 dan dimasukkan ke dlm plastik..

botol2 yg kt belakang tuadalah berisi minyak ular taw.... siap ada ular lg dlm botol tersebut...huhuhu...aku mmg xberani nk dekat, jauh sekali nk mengabadikan gambo...diupah pun aku xkan mau!



seterusnyaaaa.... time to naik keta kuda ! yehuuuuu,,...mcm best...mmg besttt


dlm hati baca doa byk2, risau kot kuda naik minyak..hahaha..alhamdulillah selamat..pehtu balik...


balik semula ke tanah besar...naik bot balik..dlm bot dijamu air kelapa...ya allah sedapnya..nyaman...maklum le dh keletihan yg amat....badan pun bau ashemmm jee...


pehtu kembali ke bas, singgah solat di Masjid Champa..dihidangkan makan tengahari di sana..lauk2 mmg best..aku xamik gambo ye..nmpk batak beno nnt..malu kt frenz..hehe


sampai semula kat Saigon @ Ho Chi Minh jam 4 petang lebih kurang, setelah mengharungi perjalanan yg jauhhhh 2 jam...mmg masing2 membuta dlm bas...muahahhahaa..membuta sbb kepenatan dan kekenyangan..dasyat !


huhu..i love saigon..ko perhatikan building dia juz cenggitu jee..xde tinggi2 mcm KL yaa

lepas shoping, kul 6 balik hotel..rehat, mani, solat.... kul 8mlm kuor blik, dinner dan shoping lagiiii


nih kitorang posing kt Butik Coffee yg disarankan oleh Agent..agent xbg kami beli kopi di jalanan , sbb kopi di jalanan udah bercapor2 jenis2 kopi, dan xquality dan xsedap... tp d butik ni, mmg original dan sedaplah...

sampai mesia, Mr,. F bancuh kopi Viet, 1 rumah kecilku harum semerbak bau kopi bebbbbb..mmg sedap...utk kawan2 terdekat di bahgaian aku beri Kopi, utk kawan2 jauh di ofis tu aku beri fridge magnet jekkkk...utk adik beradik, aku beri telekung/ kain... utk bondaku udah tentu istimewa bermacam jenis ..dr hiasan rumah ke kain2 baju


nnt kalo korang nk p Saigon, jgn lupa dtg Butik kopi yg ini erkkkk...tgkk !!! yg Mr. F tunjuk tu nama kedai dia..bye.... nntkan sambungan part 3 ye... muah3..

1 comment:

mama alya said...

Saya beru balik dari Vietnam. Terkenang-kenag Mekong Cruise ni bila baca entry ni.Heheh