As-Salam...semalam cuti saya sempat menyiapkan homemade fishball..rasenyer mmg sedap..sekali rase cam kepok lekor Trg lak...hikhikhik..rase ikang, bukan rase tepung ! cam kebanyakan kat KL nih rase tepung..
nih yang pestime buat nih...alhamdulillah menjadi...resipi cilok dari blog hana sini ..
ni la adunan dier...saya xde food proccessor, so gaul ngn senduk jek...& blend pakai kisar kering punyer..funyer la berat blender aku, nasib x kong terus
..
pastu gentel kan bagi mentuk mulat gini...abaikan tgn si model tuuu..manyak susah r kalo seniri buat seniri tangkap gambar...ayoyoyooooo
then rebus laaa...nih nk tayang piyuk yang kwn2 bagik nih sempena adiah tawen..ahaks. suka sgt piyuk nih tau, mcm2 leh wat.rebus, goreng & kukus..multi cooker..
rebus2...bile dah terapung tandanya si dia dah masak..eh, si dia pulakkk...
bile si dia dah masak, leh ler angkatkan pakai senduk gini..agar tos airnya..tu pun nk gtau ker? hihi
pastu tos lagi airnya ..kasik betul2 kering..agar tahan penyimpanannya nnt..
dah ciap !!! ready utk di frozen kan...daaaa...selamat mencuba !
nih amik resipi nih kamu cuba wat lak...
Bahan-bahan
- 400gm isi ikan tenggiri
- 1 sudu kecil garam (paras rata)
- 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
- 3 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu kecil tepung ubi
- 60 ml air sejuk atau secukupnya
- 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
- secubit serbuk perasa jika suka
Cara-cara
- Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat.
- Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
- Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
- Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
- Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.
1 comment:
terer,terer adikku loni sejak dah bertukar status ni..:P
Post a Comment