As-Salam...balik dari kg raya haji baru ni, funyer la bonda aku bagi pisang banyak..pe lagi, aku edar2 la pd mertua dan kwn2..utk stok kat umah aku ni je xtermakan..nk mengabihkan ia, maka aku berfikir perlula aku membuat sesuatu...lantas ku google apam pisang coklat biar bagi rase sedap cikit la buh coklat...dah tu terjumpala kat blog ros jintan manis yang diadaptasi dari blog mat gebu...
bergelimpangan apam aku..hehe
acuan apam yang baru dirasmikan ..
ni ye kekdah nk wat apam..tutup penutup dengan kain, supaya air (wap panas) xjatuh ke dlm kueh kite.. so ia akan terperangkap atas kain tu je.. baru le kueh kite kering jer, xmasuk air...hehe
sebelum ni aku buh 3/4, pula la dia naik terlebih2, buruk pula tgk gambo yang kat atas sekali nuh...yang nih aku buh 1/2 adunan je, barula dia naik elok...hihi ..sukernyer..
contoh yang naik elok..xmelimpah ruah kembang dia..
gebussss yang amat...mmg lembut gile...betulla kata ros, apam ni tersangatla lembut.. sampai petang dan besoknya pun still lembut,...nk suh kekal lembut, simpan dlm bekas kedap udara ye puan2..
nih simpanan kat umah aku ! cikit jela..duduk pun berdua kan.
nih untuk diberi kpd anak2 buah aku... si adibah yang dikenali sbg penggemar kek dan kuih, xgemar sgt apam ni...tp, yang aku terkejut si Amirah yang biasa jenis xpemakan sgt kek2, tiba2 aku tgk dia mkn 2 ketul yang besar dan yang kecik dlm 1 masa ..mak aiii...pastu siap kate lagi...sedap!...my SIL lak kate lembut la ra !... hehe..sukernyer.. gojesss !
nih lak utk mertua aku...org tua tak dilupa woooooo ...
koleksi acuan apam aku...beli dah lame, dlm bulan pose aritu...tp semalam baru rasmi...cehhh...
utk respi , sila rujuk blog ros ye, klik citu yer...coz komp. aku ni jem nk copipes..tq..
No comments:
Post a Comment