Thursday, December 29, 2011

Kek Pisang Lembap

As-Salam....cuti krismas baru ni saya buat kek pisang lembap...cilok dari cik mat gebu .. mmg sedap...biasela saya yang buat bukan syaa yang makan, tp aku sedekahkan pd kawan2..hehe..

pisang kat umah byk betolllll...pisang tanduk makngah asben bagi, belum buat lagii, k.sah dtg umah bwk pisang lain lagiii, pisang  jela dan pisang abu ...haihhh bile la la nk abis pisang2 ku ini...terus aku pk nk mengabihkan buat kek jela...tp buat kek xbyk pakai pisang mane pun, cikit je...tuh ade lagi melambak dlm petiais...tgkla minggu ni aku bikin apam pisang lak...hihihihi



aksi2 yang mendebarkan...kejap2 aku dtg dapo jenguk encik oben..hehhehe...tgk kek aku naik, sukanyaaaaa...kira menarik betol kenaikan dia ni....




pastu sekejap aku dtg jenguk lagiiiiii...kalini aku tgk kek aku dah jadi mcm pompuan mengandung lagi...jadi perut buncitttttt....hehe....dia membulat di tengah2...sebab ape xtau laaa...mase byk lagi, tp permukaan dia dah perang...aku risau kot dia jadi legam, terus aku turunkan suhu biar masak bahgian dalam tu...



potong tika dia masih suam2 kuku...aku jenis xsabo nk tgk dalam dia camne xnyempat nk tunggu dia sejuk...hehe...cerek air dan piyuk nasi letrik kat belakang tuh dah lama aku pakai, tika duk umah bujang dulu laie...sampaila ke lani masih tahan, xrosak2...hehehhe



mmg lembap!! telo pakai byk, 5 bijik gred A u !!! ape lagi, putar ngn mixer laaaaaa ...sampai dia menaik mcm kite buat bahulu tu.. time ni suka aku tgk jalur2 pisang dia..urat2 la maksud aku

 

bercorak kan jadi  membulat mcm perut...hihi



dlm pada suam2 tu, kau hiris terus...atas dia masih keras/garing lagi tuuuuu, lame2 baru dia lembut...bekas ni aku bagi mertua aku..pulangkan bekas beliau



yang ni aku bagi kawan aku K. Yati..petang tu juga terus aku g bagi kat umah dia...ekekekekkeeee...sebekas lagi aku simpan kat umah aku la, tp xabis2, last2 pagi ni aku bawak dtg ofis, kasi perabis terusssss...huhu

aku tempek respi mat gebu  kat sini yup...

BAHAN-NAHANNYA :-)
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
  2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
  4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....

2 comments:

izahdaut said...

mmg nampak kegebuannya.. fuh best

azira said...

MMG BEZ SGT2 LORRRRR...HEHE