Thursday, September 15, 2011

Biskut Coklat Chip @ Famous Amos Cik Ra

As-Salam...ni nk cite utk raye aritu aku buat almond london n coklat chip utk umah bonda, mertua n umah aku senirik...almond london aku xsempat nk amik pic coz xsempat r pe lagi...tp, sedap coz tepung dia aku sangai duluuu.....
ni cite wat coklat cjhip sempat le aku snap kan pic dia walaupun sememeh jer...nk cite lagi ianya adalah peberet anak buah ku si adibah...memmang dgn balang2 dia duk peluk n ckp kat aku, sedap la cik ra !! pe lagi aku kembang kuncup idung ku ini...aku ckp, bukan coklat chip dah tu dibah, tp kalo dah sedap tahap cipan, namanya 'femes ames'...wahhh, terus dia duk sebut 'femes ames cik ra'




sedap wei....aku hangkut resipi ni dari blog sifu k.nor trg kite ..mebeles r....tp dia buat cantik, aku wat semeh jer...tiru dia yer, jgn tiru haku..



adunan dia memang jadi 'setepek' jer...xmcm adunan sekut lain, berketul..mula2 aku konpius gak sebab xpenah wat kan, tp wat gak ler...


aku main jemput2 ngn sudu jer, sng cite..




dah masak sejukkan atas redai




phewwww !!! nk wat lagi laaaa....tq k.nor !!!


nih nk tempek resipi k.nor nih :

BISKUT COKLAT CHIPS

Bahan-bahan ( bilangan bergantung pd saiz yg kita buat )
180gm mentega/marjerin
90gm gula castor
100gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
200gm tepung naik sendiri
160gm tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1/4 sudu teh garam
100gm coklat chips
120gm badam cincang / sunflower seeds / kacang tanah cincang

Cara-cara
  1. Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam. Sekiranya guna badam cincang,goreng tanpa minyak sekejap (bakar dlm oven kejap pun boleh), tp jgn sampai hangus.
  2. Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
  4. Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
  5. Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.
  6. Terpulang pd masing2 jika nak letak badam cincang, sunflower seed atau kacang tanah yg telah dicincang (kena goreng tanpa minyak juga dulu ya) sebagai bahan tambahan.. tak nak letak pun tak per, cukup dgn coklat chips sahaja. Selamat mencuba ...


No comments: