Monday, September 26, 2011

Daging Goreng Ala Kaprau


Salam..Daging Goreng Ala Kaprau yang sedap n femes memes..rata2 blogger dah mencuba resipi ni..diambil dari K.jee bekas wartawan .. hehe..mmg sedap k.jee..tgk la bahan2 dia ape kan k.jee..daging diperap dgn pes tomyam mmgla sodap. !


yang saya buat ni ala kadar shj coz xde daun selasih..kalo taruk dia lagi sedap..


ok la share resipi from k.jee


BAHAN2:

250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api  diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)

CARA:

Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreng hingga daging kecut.

Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.

No comments: