Sunday, July 31, 2011

Salam Ramadhan

As-Salam all...ramadhan dtg lagi...tp, suasana menyambutnya berbeza kini...dulu berkeseorangan , sekarang berduaaaa...hidup baru, suasana baru...menjalankan kewajipan seorang isteri, tika berbuka tika bersahur,...paling mencabar tika bersahur, seawal pg kena bagun, sebelum ni bagun suap jer samada di kg @ tika hidup bujang di kl...now bkn bagun suap, tp bgun masak nasi, buat lauk sekali...huhu...

semoga ramadhan kalini memberi seribu pengertian dan makna buat kami...yela kan 3 bulan sudah hidup bersama , fhm2 jela kan.. hrp mendapat keberkatan dan petunjuk jalan drp Ilahi...

buat suamiku yang hari2 bukak blog ku, selamat berpose syg..hehe...buat kwan2 di luar sana, slmat berpose juga...maap ler dah lama xbersiaran, sudah 3 minggu...actually saya berkursus selama tempoh itu, so sgt sibuk...

ape yer menu utk berbuka n bersahur????   jenuh memikirkannya...tunjuk jela esokkkk...kikiki

Saturday, July 16, 2011

Bihun Goreng


As-Salam,..membuat Bihun Goreng yang sedap n senang simple mimple....asal cukup bahan, suma jadi sedap kan...hehe



Buat utk mkn malam..senang, balik keje xyah pk menu2 pelbagai, masa nk membuat pun cepat jer, kdg2 bole laaa kan...kdg2 diselang selikan hendak menu ber nasi juga....



mkn bihun dgn kepok goreng mmg menyelerakan..ade timun dlm petiais tp lufer nk potong,,kalo x, lagi terhangkat...hihi..dimakan lagi dgn telo mata, tambah syoookkkkkk la..minum air barli je mlm ni, coz utk cuci darah n elakkan kuman dlm badan.... mmg rase segar la pas minum barli ni...

kongsikan resipi ni ye..


bahan :

- bihun (rendam dahulu)
- ayam, sotong, udang
- sawi, carot, lada merah
- cili kisar
- kicp, sos cili, sos tomato
- bawang putih, bwh merah
- gula, garam

cara membuatnya :

- tumiskan bawang merah, bwg putih..biar garing, masukkan ayam, masakkan..
- tambahkan cili kisar, kacau hingga masak
- tambahkan sedikit air, masukkan sotong, udang, sayur, kicap, sos cili, tomato, gula, garam hingga mendidih
- last sekali masukkan bihun, kacau2 bile dah kering, boleh tutup api....n hidangkan..

nk sedap lagi, time nk makan, taburkan daun sup n bawang goreng...mmg yummy laaaaaaaaaa 

Wednesday, July 13, 2011

Tak Boleh Reply Komen & Apam Pisang IRAFEN


As-Salam..huhu, masalah negara! knp saya xboleh reply msg kawan2 yang komen kat blog ni  knpye? dah lame perasan, ingatkan komp kat ofis wat hal, bila try lappy kat umah lak, pun sama .. i thought ade something yang xkena la...tp knp n mengapa? ade sapa yang tau x? plezz help me...kesian kat kawan2 yang komen, saya xreply seolah2 saya xhargai lak, pdhl setiap msg yang dtg, ingin sekali saya membalasnya, barulah persahatan di alam maya ini tererat...so, buat sahabt2 yang selalu menyinggah kat cni, sorry a lot to u all atas masalah saya ni...huhu...jgn kecewa n teruskan menyapa saya... tlg bagi tips camne saya nk menangani masalah ni...



bercerita ttg apam pisang ni, actually xberapa menjadik lagi ni, buat pun main taram jer, xingat resipi, buat ni pun time lappy xde lagi, so xleh nk rujuk2 jer, buat ikut pandai sendiri jer...xmo bagi resipi kut silap, kesian kat org kannnn...


kebetulan dapat pisang nangka makcik bagi dari kg..sampai lebam2 pisangnya, kalo dibiarkan lagi ler lebam, so terusla aku godek2, maka jadila ia...kes aku xpuashati coz dia merekah xcantik , xde kelopak2 tu yang aku xfaham tu,...bila tarik ia keluarkan lak, ade sisa dia melekat kat paper cup tu, mcm lekit jer...



ni aku bawak bekal ke ofis, bagi kawan2 mkn...dorang kat ok, sedap, tp aku kat xok, coz aku xpuashati...


kononnya pic dari dekat..



close up lagi kunun nya..ahaks

Tuesday, July 12, 2011

Ayam Halia


As-Salam...tetiba tingin nk mknk ayam halia, teringat pestime mkn ayam halia waktu di hostel sek men duluuu...sedap la yang makcik dewan makan tu buat...ape dia taruk masa tu pun aku tatau..maklumla budak2, umo 15 time tu...bile aku dah meningkat tua, aku pikir2la sendiriii...haha, kebetulan ade kawan aku dulu2 cek resipi, haaaa...betul !!! menjadik jugak..kite buat ape yang kite nk makan, xgitu??



aku buat sebanyak ni shj...sekali telan je ni ngn husband..


mmg mabeles...kongsikan resipi ye..


bahan 2:

-ayam
-halia banyak tau
-bawang putih, bwg merah
-garam
-kunyit sedikit jer.
-bawang besar
- cili merah (hiasan)

cara2 :
- blend bawang, garam, halia, kunyit..gaul bersama ayam
- gorengkan di atas api
- bila nk agak2 nk masak, masukkan bawang besar dan cili sebagai hiasan..

Monday, July 11, 2011

Edisi Minum Petang


As-Salam...ni menu minum petang..kebetulan hubby off, i pun lek awal la pas progam kat sungai besi..bukan awal sgt, setakat 4.30pm...haha, kuang3..

kalo ari biasa sampai umah kol 6.15, mmg xsempat r nk minum petang, terus aku bersilat kt dapo je, siapkan diner..ni alang2 awal, kami menikmatila dulu...ngeh3..

ce tgk durian tuu, semangkuk tu dpt 12 ketul, isi nipis2, kecil2...rm 10 tau ! mahal gilos..sebabkan aku tingin nk mkn sgt, so bedal la mahal pun...

buah mata kucing lak hubby yg nk mkn, so hambik ko sampai licin dia mkn, minat sungguh, tp bukan sekali hadap lerr..2,3 kali gak ler...

Mee Sup


As-Salam...mee sup dibuat pada khamis mlm minggu lepas...buat sup ayam, mmg bez r...ala, bukan sup betul pun..org trg/lkelate kate mee kuah @ mee celup @ mee tumis jer..kalo sup betul, pakai sup bunjut, rempah sup...ni tumis bawang je, buh sayur..gitu..



ade mee, kuah, asam limau, seasoning (lada hitam, lada sulah) n bwg goreng (dlm bekas biru)



hijo - hijo tu adalah daun sup yang terapung..dlm kuah buh telor baru syiokkk...



Ni aku punyer...yng hubby punyer xsnap coz xde pe2 accessories..dia xsuka..


aku punyer accessories dia adalah seasoning dan daun bawang...done!

resipi biasa jela, tumis bawang putih merah, buh ayam,tambah air, syur, sotong, telur, garam , gula...siap..

Sunday, July 10, 2011

Puding Roti Sos Kastad


As-salam..pagi yang ceria, my hubby o/s ke kota bharu, tinggalla aku sorang2, cal adik beradik suma xpat dtg ..xpelaa...ekora cite bersih 2.o mmg aku mengikuti perkembangan mereka, belek2 melalui harakahdaily n malaysiakini..dah muak dgn propaganda melalui tv n paper. asik putarbelit jer..so, pe salahnya kite bukak minda ckt, xgitu???? ini kan negara berdemokrasi, knp perlu ade huru hara n sekatan2 ? tepuk dada, tanye la diri sendiri, utk pilihanraya akan dtg, pilihla yang terbaik k..sekian, pesanan penaja..hehe


berbalik kpd cerita puding roti ni, aku mendapat' ilham' cilok dari blog k. hana memories yang serba pandai ni.. hehe  yang pasti mmg sedap banget la...ni pic yang 1st time aku buat, 2nd time aku buat, siap hangkut ke umah mak mertua lagiii uuuuuu...owh, i like ! they pun like...haha



memula rendamkan roti dgn segala bahan camni, tunggu dlm 20-30 min..biar suma roti basah dgn bahan..bile dah kembang/ lembut, masukkan kismis sebelum nk di bako.. (ni pic time 2nd time aku wat..)



then, leh lor bako..suhu 180c selama 30 min .. (ni pic time aku wat 1st time)


dah masak... nyum2...



selamat menjamu selera u..hubby request setiap pagi sebelum p keje..banyak ni share 2 org, coz nk lekas, nnt lambat pulokkk...kalo time minum ptg, byk ni sekali mulut jew...phewwww  ~


k.hana, mintak share yer...

Bahan-bahan
  • 8 keping Roti
  • * 500 ml Susu segar
  • * 4 sudu besar Gula halus
  • * 2 sudu besar Butter- cairkan
  • * 2 biji Telur
  • * 1 sudu teh Esen vanilla
  • * 1 sudu besar Tepung Jagung
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar Kismis
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepungkastad- hana ltk 11/2 sb je..
  • 2 s/b gula
Cara-cara
  1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
  2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
  3. Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
  4. Taburkan kismis diatas adunan.
  5. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  6. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
  7. Tuang ke atas puding roti tadi.


Wednesday, July 6, 2011

Keau Teow Hong Kong


As-Salam..mendapat ilham membuat keau teow jenis camni setelah makan kat gerai..tgh mkn sambil rase2 ape yang dorang taruk...balik umah, kite mencuba pulak yer...keau teow hongkong ni mmg mebeles !



mula2 goreng dulu keau teow dgn telur...buat mcm ala2 telur dadar..haha



then, masakla kuah dia..buat biar pekat...buh tepung jagung yop..



siap dihidangkan utk sang suami


Resipi :

Bahan2 :
- Ayam, Daging, Sotong, Udang..
- Kcg panjang, bunga kubis, carot, tomato, lada merah, cili padi
- bawang merah, bwg putih
- garam, gula
- tepung jagung
- stok ayam

cara2 :
- tumis bawang merah,  bwg merah...masukkan ayam, daging, masakkan...setelah itu masukkan sotong, udang...tambahkan air, masukkan stok ayam sedikit
- masukkan segala sayuran, garam, gula.. last sekali masukkan tepung jagung utk pekat..sesuaikan rase..
- goreng keu teow yang telah dibancuh dengan telur ..
- curah kuah itu td ke atas keau teow di dalam pinggan...selamat mencuba...

Aiskrim Goreng


As-Salam...Aisklim Goleng Aisklim Goleng....wah mcm bez jer bunyi, tp mane nk dpt...susah..xbyk kedai yang menjualnya..so, lebih baik bikin sendiri..sedap xsedap senirik mkn laaaa
  


Rupanya senang giler buat ni.. mula2 spraykan dulu roti ngn air kasi basah ckt..amik aiskrim letak atas dia...then, letak sekeping lagi roti ke atasnya...pastu, amik bekas buat benjo yang bulat tu, tekankan sampai putus roti td...jika terbukak juga, tekankan dgn jari, kasi kelim mcm kelim karipap tu...hikhikhik.. simpan dulu dalam peti ais selama 3 jam, n goreng ke dalam minyak yang betul2 panas sehingga kuning keemasan..



TADAAAAA.... sedap, garing n rangup je...aiskrim lak kecur dlm mulut.. amik resipi dari hana memories

Bahan-bahan:
  • 10 keping roti putih
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  • Minyak

 
Cara-cara:
  1. Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
  2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
  3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
  4. Tekan acuan telur yang bulat tu  supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
  5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman
  6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.


Tuesday, July 5, 2011

Sayur Masak Lemak Putih


As-Salam...sayur masak lemak la pulakkkkk..buat ni pun dah lama sewaktu adik nor dtg ke umah aritu..sama dgn hari buat ayam panggang rosemary dan lemon aritu...hahakkk..punyela bersambung n3 dier..




resipi ni aku main ingat2 jer seperti bondaku buat..

Bahan2 :
- Segala sayuran (bayam, tauge, terung pun bole)
- tauhu
- santan
- fish ball
- bawang merah, putih
- garam, gula
- seekor ikan selayang @ sardin - saiz agak2 ler
- sedikit lada hitam - tumbuk

cara2:
- bakarkan ikan..setelah itu tumbuk2kan isi ikan
- jerang santan, masukkan isi ikan yang telah ditumbuk tadi..gaul mesra
- kidar 2 tumbuk segala bawang
- bila santan dah masak, masukkan lada hitam, bwg, segala sayuran, garam, dan gula..
- sesuaikan rase...SIAP !!!



Kenduri Laksa


As-salam..kejadian kenduri ni dah lama berlalu...baru kini aku hapdet dia coz berderet2 masakanku menunggu n3 nya...mkn laksa ni dibuat masa Majlis Tahlil untuk arwah 'Mak Aji' (nenek) kami yang pemergiannya pada 07/06/2011 baru ni..semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya...amin..

Ada Laksa Kelantan (kuah putih) dan Laksa Penang (kuah perang) dan desert Agar-Agar Kristal...semua menu ini dimasak oleh K.Sah (sepupu yang merangkap adik kpd mek aku..hahaks..)..korang paham ke x? xpaham sudah...hihi..

Laksa ni adalah laksa beras (fresh) dari pasar...bukan laksa kering yang dijual di kebanyakan kedai yang perlu direbus dulu...duk kat kg, xmainla laksa2 kering ni...xfresh dan xsedap...

LAYANNNN

Monday, July 4, 2011

Ikan Bawal Hitam Goreng Berlada Versi Hajah Kalsom


As-Salam...ekceli dah byk kali dah ni goreng ikan bawal hjh kalsom..goreng ala2 bawang lada mmg harum, tambah lagi wangi/ harum gler bile aroma masuk lobang hidung..



Acara hangat ni...dalam koli...satu saye nk gtau...saya xsuka goreng ikan dalam minyak yang banyak...gemukkkksssss....byk kolesterol tuuuuu...kalo camni agak2 byk ke cikit minyak tu??



Tersedia utk disentap...



aduhhh...en somi yang xbiasa mkn ikan yang digoreng camni, memuji2 sedapnyeeee n mintak dibuat lagiii...hehe...bez kan masak bile org suka, jadi puashati..tu yang jadi berkobar2 hari2 nak masak tuh ! ekkk, poyo je..


RESIPI turun temurun dari hajah kalsom -BONDAKU..

Bahan2:
- Seekor ikan bawal hitam
- secubit garam kasar
- bawang merah, bwg putih sedikit
- halia
- kunyit hidup
- cili kering kisar

cara2 :
- tumbuk garam kasar, bawang, halia, kunyit hidup sampai lumat..
- tambahkan cili kering kisar, gaul mesra dgn bahan tumbuk tadi.
- setelah itu, lumurkan bahan tumbuk tadi pada ikan..perap seketika, goreng di dalam minyak yang panas..




Ikan Bakar dan Sotong Bakar Berempah


As-salam...acara menghapdet edisi lama2 yang tertunggak....aritu buat sotong bako dan ikan keli bako...bakar atas kuali tefal je..


KELI

rempah ni lak aku tumis segala bawang dan cili kisar...pastu masukkan cikit rempah ikan bakar, garam n gula dan tambahkan sedikit air...




dah siap masakkan rempah tu, bolehla curahkan atas sotong/ikan yang telah dibakar tadi...




TADAAA....



Roti Sardin Goreng Telur


As-salam semalam pagi yang ceria ...saya buat roti sardin request dari en.suami kira2 sebulan yang lalu lagi dia dh mintak, so semalam baru terlaksana..ahaks..bukan ape, nk buat, tp xterbuat... resipi ni aku belajar dari Indon kat kantin kat tempat kerja aku



buat dlm 8 keping roti, kebetulan K.La pun dtg dari Johor...so, buatla byk2...kebetulan sardin yang aku masak mlm sebelum tu sedap la pulakkkk...



sengaja aku buat telur byk, kasi dia meleleh2 sikit..bez tau mkn telur ni...garing jer...



haaaa...kan aku dah kata...



so, ni la bekpes kami pagi semalam, ade butter cake n kepok lekor...kiranya ni suma aku yang buat ni kecuali kepok tu beli kat Jerteh time lek kg aritu, aku tukang goreng jek.. hadiah set pinggan ni dari K.Long Fathiah Mazuki sempena perkahwinanku....tq k.long n umi nya...



pas makan pagi, ni la xtvt kami...buat almond london ...tp nmpaknya almond london aku xleh la letak n3, coz xbape 'lulus' ...tang coklat dia yang 'jammed' tu....


RESIPI :   ROTI SARDIN GORENG TELUR

Bahan2 :

8 keping roti gardenia  (roti gardenia shj yang bole, sebab dia bile gulung xterbukak)
3 biji telur (ikut suka, 2 biji pun dah memadai)
sardin yang sudah siap dimasak

cara2 :
- masukkan sardin ke dlm roti, gulungkan roti..
-pukul telur hingga kembang sedikit
- celupkan gulungan roti tadi ke dalam telur
- goreng ke dlm minyak yang panas..
-