Friday, October 5, 2012

Fresh From Sekinchan


As-Salam..aritu aku g Sekinchan, umah member...balik dari tu, singgah la kat Jeti Tg. Karang beli udang dan ikan..xboleh nk rembat yg lain, coz dh petang, dh abis ikan.,...huhu..waktu singgah pasar, setabuk pun aku xbeli., kononnya pasar mahal, nk beli kat Jeti punyer, konon lagi murah..., pdhl dh sampai jeti stok dh abis stok..yg ade cuma udang dan ikan gelama...huhu..nyesal xsudah lah ! 


Udang laut, besar sgt... aku beli ni RM30 sekilo... berbeza betul isi udang laut dgn udang bela yg biasa kite mkn jual kat pasar tu.



ini aku baut versi masak santan pekat..mula2 gorengkan dulu udang sekejap, alihkan ke pinggan, campakkan bawang holland, (potong 4),  cili padi (tumbuk) dan garam..goreng seketika, masukkan santan pekat (tanpa air) sehingga pekat..tutup api. kemudian campakkan udang yg telah digoreng tadi, gaul2kan dgn santan td..siap !


ni lak Gelama goreng kunyit...simple jer..sedap, manis jek ikan fresh ni..


Gelama asam pedas..kalo masak berkuah, lagi terasa kemanisan ikan fresh !


nih Udang laut sambal (versi berkuah), sebab Mr. F suka mkn berkuah.. aku campakkan petai juga...


mmg rangup giler petai dia...suka petai sambal tau


mkn 2 ekor pun cukup dgn sepinggan nasik...isi udangnya padat dan besar...walla...

nota : aku masak benda alah ni suma lain2 hari., bukannya menu hari yg sama...GOUT aku mkn udang byk kang! .. aku kumpulkan buat dlm satu N3...haha

4 comments:

Mas said...

bestnya dapat makan seafood yg segar...
masak apa pun sedap kan..

Adeq Nuri said...

Nampak sume sdp.. Pandai la mu masok zira.. Sng2 nnt singgah blog aku http://adeqnuri.blogspot.com.. Kalo berminat blh la order ngn aku eh.. Hehe

Adeq Nuri said...

Slm.. Nnt senang2, jenguk la blog aku plok.. Http://adeqnuri.blogspot.

azira said...

k.mas, yup, mmg sedap kalo fresh...kt KL ni susah nk jmp yg fresh..huhu

adeq nuri ~ ok, i coming!!!