Tuesday, September 11, 2012

Sambal Belacan cara sayaa


As-Salam...wah, pekat belacan gitu....ini sy buat sambal belacan stail KL, kalo stail pantai timur bukan gini...ianya sambal merah, belacan sikit jer..tp kalo KL style, jadi sambal gelap/mcm coklat ckt, dek penangan belacan..hehe  SUPAYA IANYA TAHAN LAMA, ini cara saya.... selepas kite blend kan cili merah, cili padi dan belacan yang telah dibakar, masakkan sekejap dlm 3-5 minit bersama garam dan gula..selepas itu, angkat, perah asam limau kasturi beserta hiris kulitnya, kemudian gaul...


insyaallah, ianya tahan 2 bulan di dalam peti ais selepas dimasak skejap....kalo xmasak, tahan 3 minggu jek, dh naik kulat! alahaiiiiiii...melainkan sambal merah versi Trg yang bonda aku buat, x pyh masak pun tahan 3 bulan! masyaallahhhhh...serta merta teringat, meleleh air liur ku...



bukan ape aku buat sekali byk, sebab malas nk mengodek sambal belacan setiap minggu...duduknya berdua jer, bukan abis pun...so, disebabkan malas nk buat 'runcit-runcit', inilah cara saya! nk mkn anytime jer tersedia dlm esbox...xpyh nk stress2...hehe






No comments: