Thursday, October 27, 2011

Bingka Cheese Pandan


As-Salam..ekceli aku nk buat Kek Cis macam hana dan mat gebu tuh... tp, xmenjadi lak coz aku xde mixer..main kacau ngn senduk jer, camne putih telo nk jadi meringue tuh..uk aloh xpela..bingka pun bingka laaa, janji raso sodap..



mula2 panasakan susu bersama slice cheese , mentega dan  pandan .. mat gebu guna pandan paste, tp aku xde..terlupe nk kirim kat hubby pandan paste, aku g kirim daun pandan lak..haruuu... dah tu aku blend la daun pandan ngn susu jer, pastu baru tapis masuk dlm koli ni..bau daun pandan lagi bez, harum semerbak..



pengasingan telo bermula ! cabaran yang hebat sebab aku xde mixer ..huhu ..pukul telo putih kuat mane pun dia xjadi meringue..huhu ..(meringue adalah putih kembang, kalo tunggeng pun telo xterbalik)



ni dah masak..warna dia pun dah sekata


masuk dlm bekas, nnt nk campo ngn tepung lak



proses pembakaran menggunakan kaedah bain marie ..iaitu kekdah letak loyang dlm dulang yang berisi air...bole rujuk blog mat gebu utk tgk proses2 pembikinannya..hehe



walaupun bingka tp sedap yang amatttt..



aku bawak kat adibah..dia kata sedap la cikra !!! rase susu2 gituuuu ...hehe..yelakan cheese kan tuuu.. aku nekad pas aku beli mixer, aku nk try lagi la pandan cis nih..aku janji tuh !!!!! poyo jek !

nih aku tempek resipi dia amik dari sifu2 tu..

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 ml susu segar
4 keping slice cheese (cheesedale)
70 g mentega
70 g gula halus
70 g tepung gandum, diayak
4 biji telur gred "B"
1 camca teh pandan paste
Sedikit pewarna hijau
Beberapa titik esen vanilla
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Siat2 slice cheese dan masukkan ke dalam susu segar, panaskan susu dan kacau hingga keju larut, masukkan mentega, pandan paste dan sedikit pewarna hijau, kacau rata dan sejukkan (mat guna kaedah double-boiler)...
  2. Asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur hingga pucat dan masukkan no. 1, kacau rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ketepikan.
  3. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar hingga menjadi meringue. Kaup balik meringue ke dalam no.2 dan masukkan esen vanilla, gaul hingga rata.
  4. Tuang dalam tin yang telah disapu mentega, letak tin dalam bekas lain dan tuang sedikit air hangat (kalau guna tin spring foam, balut bawah tin dengan aluminium foil, utk mengelakkan air masuk).
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit, kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit. Bila masak, keluarkan kek dari tin dan sejukkan sebelum dipotong...Memang sedap u!!!


No comments: