Tuesday, January 25, 2011

Nasi Dagang Versi Tanak


Salam...ari tu saya tgk beras nasi dagang ku sudah dimasuki 'bubuk' akibat terlalu lama disimpan..so, lekas2 la masak. kebetulan pula santan ade sikit dlm esbok, so, ape lagi...bagun pagi2, bikin itu punyer Nasi Dagang la...tp, lain versi tau..versi tanak ! haha..versi senang, malas, simple mimple daaaa....


Actually senang jer,

Bahan :

- Beras Nasi Dagang Kelantan
- Bawang merah, Bawang Putih   ---- hiris
- Halia ----Hiris/ Mayang
- Sesudu Halba
- Secubit Garam
- 3/4 cawan santan ----agak2la...
- sedikit air putih


Cara Membuatnya :

- Campak suma sekali dlm periuk yang mengandungi beras yang sudah dibersihkan...campurkan air putih sedikit ikut kesesuaian memasak nasi...gaul rata beras bersama bahan2 tersebut...

- bila nasi dah masak, tunggu 20min, then gaul rata sekali lagi..siap !





Yang ni pula Gulai Ayam Nasi Dagang yang hendak dimakan bersama Nasi Dagang...sori erk, acar jelatah iera xwat...malehh !! haha..




Bahan :

Ayam
Cili Padi / Cili Akar
Santan
Garam, Gula
Cili Kering (blend)
Bawang Merah, Bawang putih
Halia
Lengkuas
Asam Keping
rempah Kari @ Rempah Gulai Nasi Dagang
rempah 4 beradik


Cara Membuatnya :

- PALU AWAS - Tumiskan  rempah 4 beradik, masukkan cili kering...tumis lama2 cikit..masukkan rempah Kari dan ayam..gaul mesra.

- dlm periuk yang berlainan, jerang santan hingga masak / pecah minyak..lama2..biar dlm setengah jam...kacau2, (jgn tinggal naa)..setelah itu, masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas yang sudah di blend ..masakkan lagi..

- setelah itu, masukkan geng2 PALU AWAS ke dalam santan yang dijerang...gaul2 mesra, kacau lagi ..masukkan asam keping ..kacau lagi hingga ayam benar2 masak..masukkan cili api, garam dan gula..siap !

nota ~ gulai ini akan pekat, kerana santan yang pecah minyak...baru real nasi dagang, kuah pekat naaa..

No comments: