Sunday, January 2, 2011

Our Weekend Lunch ~


Salam...Hye2 jemput mkn suma...makanan di hujung minggu ini saya masakkan Ayam Masak Lemak, Ayam Goreng Kunyit Kubis & Telur Goreng Ikan Jeruk untuk dijamu kepada Nor dan Pija .. Walaupun menu ini simple, tp menurut Juri-juri,  bezzz gler...!!!! siap menambah2 koooo...haha.. 


AYAM MASAK LEMAK

 Ayam Masak Lemak ni ekceli kaler dia kuning, tp ntah knp dimana silap kamera saya bila snap dia jadi kaler coklat2 pulak..ala2 masak kurma la pulak...aiseh...

Seperti blogger masakan yang lain, saya kongsikan resipe...so,  semak resipi di sini..


Bahan- Bahan :

- Ayam
- Santan
- Bawang Merah, Bawang Putih
- Lengkuas
- Halia
- Kunyit Hidup
- Cili Padi  - ketuk
- Asam Keping
- Serai   - ketuk
- Garam, Gula

Cara Membuatnya :

1. Kisarkan Bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia dan kunyit hidup.. kemudian jerang bahan2 kisar ini bersama santan..kacau selalu agar tidak pecah santan...masukkan ayam, cili padi, asam keping dan serai..masak sehingga mendidih...masukkan garam, gula...siap !



AYAM GORENG KUNYIT KUBIS




Bahan- Bahan :

- ayam potong kecil2 (lumurkan garam dan serbuk kunyit)
- bawang merah, bawamg putih
- cili padi
- kubis
- lobak
- garam

Cara Membuatnya :

- Tumiskan bawang merah dan bawang putih..masukkan ayam yang sudah dilumur dan goreng garing..setelah itu, masukkan cili padi, lobak, kubis serta garam...masak sehingga sayur layu sedikit.



TELUR GORENG IKAN JERUK




Haaa...ni adalah hidangan wajib pantai timur ketika musim tengkujuh...watchhhhaaaa!!


Bahan-Bahan :

- Ikan Jeruk ( ikan ini hanya boleh didapati di pantai timur ok)
- Telur 2 biji
- Bawang Merah, Bawang Putih
- Cili Boh
- Asam Limau

Cara Membuatnya :

- Goreng ikan jeruk terlebih dahulu...dalam masa yang sama pecahkan telur dalam satu bekas, masukkan hirisan bawang merah, bawang putih serta cili boh sedikit ...kacau telur bersama bahan2 tadi agar rata.
- setelah ikan jeruk masak dan garing, curahkan bahan2 yang berisi telur tadi keatas ikan..setelah garing, terbalikkan telur tersebut..tunggu seketika agar betul2 masak gorengan tersebut...
- Angkat menu dan perah asam limau ke atas nya.....siap ! (garam tidak diperlukan kerana ikan jeruk sudah masin)

SELAMAT MENCUBA.....BYE !

2 comments:

azida said...

apa2pun blk raya cina nati buat resepi ni...:))

azira said...

aloh, resipi bodo jah tuh..hehe