Monday, December 20, 2010

Nasi Hujan Panas simple..

salam sahabat2ku sekalian, adik beradik dan yg tersayang, ape kabar? saya disini sihat2 saje...disebabkan sihat la, selera mkn bertambah, tambah2 lagi dgn kehadiran tetamu..sape lagi kalo bkn nor dan pija...selepas mkn pagi dgn pulut gaul nyiur ahad semalam, tghari nya pulak plan nk wat Nasi Hujan Panas...xnk ckp byk, coz hari kerja ni penat ckt waktu mlm, nk updated lagi...kalo xupdated byk cerita tertingggal...huhu...so layan pic ini dan resipi disertakan di bawah..


Set Nasi Hujan Panas ku.... saya buat simple2 je..gaya org bujang...ala, setakat 3, 4 mulut je mkn...simple, tp sedap..asyik memuji je si Pija dan Nor tuuuu...


Resipi-Resepinya :-

NASI









Bahan-Bahan :

- Bawang Merah, Bawang Putih (kisar)
- Halia (Kisar)
- Rempah 4 Beradik (Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang, Bunga Cengkih, Pelaga Hindi) 
- Kiub Ayam
- Planta
- Air Putih
- Beras yang telah dibersihkan
- Pewarna (hijau, merah, kuning)
- Garam

Cara Membuatnya :

1.   Tumis rempah 4 beradik dan bahan kisar bersama planta sehingga naik bau..masukkan air, dan masukkan kiub ayam dan sedikit garam... seterusnya masukkan bahan tumisan itu tadi kedalam periuk yang berisi beras..tambah air putih.. tanakkan..
2.     Setelah periuk kering airnya, buatkan 3 lubang..masukkan pewarna ke dalam 3 lubang yang berasingan   (seperti dlm pic diatas)
3.      Setelah nasi masak, tunggu seketika..kira2 20 minit selepas nasi masak, gaulkan rata nasi tersebut..
kena tunggu kira 20 minit, utk memastikan nasi keras sedikit, baru digaul utk supaya nasi tidak mudah patah.

p/s :  NASI INI LAGI CANTIK SEKIRANYA GUNA BERAS BASMATHI, PANJANNNNNGGGGG....

KARI AYAM



Bahan- Bahan :

- Ayam potong sederhana
- Bawang Merah, Bawang Putih - tumbuk @ hiris
- Halia
- Rempah 4 Beradik
- Rempah Kari
- Kentang
- Garam
- Gula
- Santan
- Cili Merah @  Cili Boh
- Kerisik
- Asam Keping
-Air Putih

Cara Membuatnya:

1.     Tumis bawang, halia ke dalam periuk..Setelah garing, masukkan cili boh....masukkan ayam, kentang dan rempah kari...biarkan mesra..
2.     Masukkan santan bersama sedikit air putih, masukkan garam, gul, asam keping dan kerisik...siap dihidangkan..


AYAM MASAK SOS @ MASAK MERAH



Bahan- Bahan:

- Ayam Potong Sederhana - kisar
- Bawang Merah, Bawang Putih
- Halia - kisar
- Cili Merah @ Cili Boh
- Bawang Besar - potong bulat2
- Cili Kecil (Merah) - belah@ potong 2
- Serai - ketuk
- Air Asam Jawa
- Air Putih
- Sos Cili
- Sos Tomato
- Garam
- Gula

Cara Membuatnya :

1.      Goreng ayam sederhana masak..ketepikan seketika.
2.      Tumis bahan kisar hingga garing.. masukkan cili boh.. tumis lagi sehingga cili masak
3.      Masukkan air putih, masukkan ayam tadi. (agar ayam masak sempurna)
4.      Sambil itu, masukkan sos cili, sos tomato, serai, bawang besar, air asam jawa, garam dan gula..biarkan pekat sedikit..angkat.


ACAR TIMUN TRG



Bahan-Bahan :

- Timun - potong memanjang
- Carot - potong memanjang
- Cili Masak (merah)
- Bawang Merah @ bawang Besar
- Sedikit Kapur
- Cuka
- Garam
- Gula

Cara Membuatnya:

1.     Timun yang telah dipotong direndam seketika dengan air kapur (agar rangup)...setelah itu, toskan.
2.     Di dalam bekas yang berlainan, gaulkan cuka, garam, gula..kacau rata. sesuaikan rasa.
3.     Masukkan carot, bawang, cili merah dan timun ke dalam bekas yang berisi garam, gula dan cuka tadi.


SAMBAL TRG (kerana tidak mengandungi belacan)




Bahan- Bahan :

- Cili Masak (Merah)
- Cili Kecil ( Merah)
- Cili Kecil (Hijau)
- Cuka
- Garam
- Gula

Cara Membuatnya :

1.     Kisar kesemua cili tersebut.
2.     Setelah itu, gaul bersama garam, gula dan cuka..siap..


ITU SHJ RESIPI SAYA...SELAMAT MENCUBA...



2 comments:

azida said...

wah!dindaku dah terer masak ye...mcm x caya pun ada...apa2pun blk nati buaaaaatttt nak rasa...

azira said...

haha..insyaallah...