Thursday, October 20, 2011

Aiskrim Bubur Kacang Hijau


As-Salam... kesihatan sekarang tidak mengizinkan, smlm mc demam..arini dah kembali bekerja.. asiskrim ni saya buat dh lama dah pas beli je mould ni kat daiso, sy terus balik buat eskrem..heeh..kemaruk mould la katakan..




buatnyer semudah saje..semudah abc! oh yer, ade kwn yang bertanya, mould ni xmahal, cuma rm5 je...yela, kalo g diaso kan..suma benda rm5 di kedai dia tu...kedai 5 hinggit mcm Hinode Shop tu!



byk kan aku buh kcg...baru bez mkn hisap sambil geget kacang..



pandangan depan..yang tujuan muncung tu dorang cipta adalah apabila eskrem meleleh dia xjatuh ke lantai..tp, dia akan jatuh ke dlm penutup mould tu secara otomatik! pastu leh la dia sedut air yang jatuh ke penutup terus ke mulut kite...tu kunun2nya straw la tuuuu..haha !bez tau mould ni..xyah susah2 kite nk tadah bagai kalo dia nk leleh/cair pung.



 ni aku dah geget ! haha


resipi :
- kcg hijau direndam semalaman...pastu rebus ia terlebih dahulu dgn air dan gula kabung, setelah menggelegak, masukkan santan dan secubit garam..biarkan santan menggelegak ..siap..
- setelah itu sejuk, bolela masukkan ke dalam mould...selamat mencuba !

No comments: