Thursday, October 27, 2011

Sup Tulang Hajah Kalsom


As-Salam...fuhh lame betoi nk merebus sup tulang nih..maklum le umah org xde pressure cooker...haaiii pressure cooker bile la aku nk memiliki ngkoooo...dah survey kat cosway ade rm200.00 sekali ngn point 5 point xsilappp, tp lum cukup modal lagi nk membelinya...huhu...ya allah murahkanlah rezki ku..amin...

merebus ni ade memakan masa 2-3 jam baru empuk daging nya juz pakai piuk bese letak atas dapo gas je..huhu..biasenya aku merebus ni waktu malam, besoknya baru aku buat sup nya..



respi dari bondaku hajah kalsom...stail sup trg letak lada itam tumbuk halus...kalo stail utara letak rempah kurma dan serai...bondaku buat sekejap je dah masak coz beliau guna pressure cooker..xsampai sejam dah siap..


SUP TULANG HAJAH KALSOM

Bahan2 :
- tulang
- rempah sup tulang (mengandungi sup bunjut& bunga lawang, kulit kayu manis sebagainya)
- halia (ketuk)
- bawang merah, bawang putih tu biar banyak (ketuk)
- lada hitam (tumbuk)
- asam keping
- garam, gula
- daun sup, bawang goreng..


cara membuatnya :
- rebus dahulu tulang dgn air selama 2-3 jam ..jikalau air dah kurang, tambah kembali air.
- bila daging pada tulang dah empuk, masukkan rempah sup tulang bersama bawang merah, putih dan halia yang telah diketuk.
- masukkan asam keping..renehkan seketika
- masukkan lada yang telah ditumbuk lumat serta garam dan gula..siap..
- bila nk makan, masukkan daun sup dan bawang goreng..sedia di ngaaapppp


No comments: