Thursday, December 1, 2011

Kek Batik sedap lemak-lemak gituuuuu...


As-Salam...pestime dlm idup aku buat kek batik...idea tercetus ketika hubby outstation ke melaka selama 4 hari meninggalkan ku seorang diri..bile hubby xde, aku free sikit..bila hubby ade, balik je keje, terus ke dapur siapkan mkn malam..so byk masa terluang bila hubby xde, boring lak rasenyer..duk rilex pun jadi serba xkena.. hendak dijadikan ceghita sewaktu aku ambil air dari peti ais ttiba terpandang tin biskut munchy's yang dah lame dah kat ctu xterusik kt atas petiais...bile aku cek, expired date 12/01/2012... alamakkkk kesian byk lagi biskut dlm nya ...huhu.. mcm2 jenis..nk harapkan mkn camtu je, xtermakan...terus aku pk lebih elok buat kek batik, walaupun ianya BUKAN biskut meri, tp BISKUT COKLAT MUNCHY'S..  haha...ape2 jela belalang !



terus aku google , maka terpesona la akan resipi dari ros jintan manis 



aku buat 3x ganda dari byk ni...aku dah makan byk, baru aku teringat nk tgkp gambo 3 hari pastuh...hahahaha lawak betol !! nih yg lebih2 aku lani....

aku tepek resipi dari ROS ye.



Bahan-bahan ( ros buat separuh adunan je)

1.1 bungkus besar biskut marie perasa original - dipthkn 2 atau 3
2.1/2 tin besar susu pekat
3.180 gm butter ( ros letak 2 sudu besar marjerin)
4.100 gm coklat bar masakan ( ros tak letak)
5.1/2 cawan milo
6.1/3 cawan air panas  ( ros ganti dgn susu segar)

Cara-cara

1. Kesemua bahan 2 - 6 dimasukkn kedlm kuali - masak dgn api yg perlahan sehingga semuanya sebati dan sedikit pekat.. (lebih kurang 10-15min)
2. Masukkn biskut kedlm kuali gaulkan sehingga sekata.
3. Alihkn adunan kedlm loyang / bekas / tppware yg tlh disapukn butter dan tekan sehingga betul2 padat.. ( gunakan plastik utk menekan adunan spya x lekat ditgn). Simpan didlm peti sejuk 1 - 2 jam.
4. Keluarkan dr loyang & potong.. SIAP ..dah boleh